Fakultet for arkitektur og design (AD)

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Trening på havbunnen

Trondheimsfjorden er NTNUs største laboratorium, og på havbunnen er det installert ladestasjon for undervannsroboter. For at robotene skal finne korteste vei til ladestasjonen må de trene mye i fjorden.

Kollektiv for eldre.

Kollektiv for eldre blir mer og mer populært

De neste 20 år blir det 250 000 flere mennesker i Norge som er over 80 år. Det kan gjøre noe med måten vi bor på. Eldre som deler på kjøkken og hage blir mer og mer populært.

Bilde av flytebrygge med mange mennesker på.
KORTNYTT

Åpnet nytt testområde for roboter til havs

Industriområdet Nyhavna i Trondheim som skal utvikles til en ny bydel har fått et betydelig innslag av forskning- og innovasjonsaktivitet innen maritim teknologi. NTNU Nyhavna for ubemannede fartøy er nå offisielt åpnet.

Pilegrimer. Bildet viser et skilt med ordet pilegrimsleden i fjellheimen.

Lokker pilegrimene vekk fra opptråkkede stier

Hundretusener benytter seg av Europas mange pilegrimsleder hvert år. Likevel besøker pilegrimer bare et fåtall av tilbudene rundt ledene. Det er EU-prosjektet «rurAllure» i ferd med å gjøre noe med.

Selvkjørende ferge – først i verden med prøvedrift

I tidligere tider hadde byer som Trondheim og Bergen en fløttmann som rodde folk fra sted til sted i byene. De var vannveienes drosjesjåfører. Nå blir en ny og fremtidsrettet vanntransport tilgjengelig for publikum.

– Dårlige uteområder er et folkehelseproblem

God utforming av uteområdene kan motvirke inaktivitet og stillesitting. Siden stort sett alle barn går på skole eller i barnehage, kan uteområdene også bidra til å utjevne sosial ulikhet i helse.

Foto av bygninger.

Først ut i verden med kjøp og salg av strøm i nabolaget

Mange bygg med solceller produserer mer strøm enn de forbruker selv. Men lovverket forhindrer at overskuddsstrøm kan selges til forbrukere i nabolaget. Et pilotprosjekt i Trondheim blir først ut i verden med å teste ut et system som gjør dette mulig.

Vil ny versjon av Tre nøtter til Askepott erstatte den gamle?

Du er kanskje en av de mange som kommer til å se Tre nøtter til Askepott på julaften. Men ny versjon av filmen ruller på kinoene. Vil det kunne bety at den originale vil forsvinne fra juletradisjonen vår? Filmviter Sara Brinch fra NTNU kan ha svaret.

Bildet viser et bygg på Tullinløkka i Oslo
KRONIKK

Bygg med nye tanker og gamle deler

Et gammelt bygg på Tullinløkka i Oslo har satt ny standard for gjenbruk. Det består av deler fra andre bygg – som for eksempel etasjeskiller i betong fra regjeringsbygget. I Norge står bygningsmassen for halvparten av samfunnets samlede miljøbelastning. Ved å tenke nytt, og gjenbruke bygningskomponenter er det mye å hente!

Foto: Tre menn

Tar kontroll over førerløse fartøy til havs

Hva må til for at det skal være trygt å sende et fartøy uten mannskap til sjøs? Hvordan skal fartøyene oppdage en kajakkpadler eller en fritidsbåt som roter seg inn i kursen til det førerløse fartøyet? Det skal et nytt senter for forskningsdrevet innovasjon, SFI AutoShip, finne svar på.

podkast som slippes i dag, handler om hvordan både menneskehjernen og samfunnet favoriserer lite klimavennlige valg. Bildet er en isbjørn i et smeltende arktis.

Derfor gjør du ting du vet er feil

Da koronaen kom aksepterte de aller fleste strenge restriksjoner. Nærmest ved et uhell gikk også klimautslippene ned. Det er tvilsomt om like mange ville akseptert de samme restriksjonene hvis målet var kutt i klimautslipp. Det henger blant annet sammen med hvordan hjernen vår er laget.

hytter

Derfor bør ikke norsk hyttebygging fortsette som før

Utslippene fra nær en halv million norske hytter er store. En stor del av utslippene kommer fra å holde hytta varm når man ikke er der. Hyttene legger også beslag på mer natur enn nordmenn flest liker å tenke på.