Trenotter
Ny versjon av filmen Tre nøtter til Askepott, med Astrid S i hovedrollen. Fra neste år kan den bli en del av julerepertoaret. Foto: David Vu/Storm Films AS

Vil ny versjon av Tre nøtter til Askepott erstatte den gamle?

Du er kanskje en av de mange som kommer til å se Tre nøtter til Askepott på julaften. Men ny versjon av filmen ruller på kinoene. Vil det kunne bety at den originale vil forsvinne fra juletradisjonen vår? Filmviter Sara Brinch fra NTNU kan ha svaret.

800 000 av oss starter julen med Tre nøtter til Askepott fra 1973 på NRK.  Mange ser denne ikoniske filmen julaften, eller forbereder julemiddag til fortellerstemmen til Knut Risan.

Til tross for en dundrede suksess i Norge har en ny og norsk versjon av filmen hatt premiere på norske kinoer. Og fra neste jul vil den nye filmen sendes på TV2.

Vi spør førsteamanuensis Sara Brinch, instituttleder ved Institutt for design ved NTNU:

– Hvorfor lage ny versjon av en suksesshistorie?

 – Det finnes flere grunner til det. Fallhøyden er stor, men gevinsten desto større hvis man lykkes, fordi en ny versjon kan gi flere generasjoner «sin» Tre nøtter til Askepott, forklarer hun.

– Filmfortellingen får et oppdatert uttrykk, og Askepott spilles av en artist som de yngre seerne allerede kjenner til, Astrid S (Astrid Smeplass). Og historien er jo i stor grad den samme.

– Mange vil tenke at den gamle er den “ekte”

En ny versjon vil også kunne gi enda mer oppmerksomhet om originalen. De vil bli sammenliknet, og mange vil garantert også konkludere med at det er den opprinnelige versjonen som er «ekte vare». Også fordi det er den de har alle minner om tidligere juler knyttet til, kanskje spesielt jula som barn.

Bildet viser Sara Brinch. Hun har studert Tre nøtter til Askepott.

Filmviter Sara Brinch, NTNU

Kanskje det er på tide at den gamle klassikeren blir byttet ut av en mer moderne versjon?

– Her tror jeg svaret vil være avhengig av hvem du spør. Mange elsker klassikeren, ikke bare på grunn av historien, det daterte uttrykket, skuespillerne og Knut Risans stemme, men også fordi den ER julestemning. Den er fjernsynets inngangsport til julaften.

Nyinnspillinger utfordrer og hedrer

– Samtidig skal klassikere også kunne utfordres. Tenk bare på julesanger, som stadig blir spilt inn med nye arrangementer og av nye artister, der nyinnspillingene både utfordrer og hedrer tidligere innspillinger på en og samme tid.

– Hvordan har filmversjonen blir mottatt? 

– Den nye Tre nøtter til Askepott har fått en litt blandet mottakelse fra filmkritikerne. Den har blitt utrop til alt fra en ny klassiker til ikke å nå opp, eller ikke å ha bestemt seg for hvilken målgruppe den ønsker å nå.

Brinch sier at dette er en type film som ikke trenger gode anmeldelser for å få folk til å strømme til kinoene.

– Åpningshelgen i november hadde høye besøkstall, og tallene hadde nok vært stabilt høye gjennom hele advent og jul, hvis det ikke hadde vært for den nye smittesituasjonen.

Vi nyversjonen erstatte den gamle?

Filmviteren tror ikke at den kommer til å erstatte den originale, men at de to får et litt forskjellig publikum på julaften. Hun antar at foreldregenerasjonen vil fortsette å se originalen på tv til det faste tidspunktet den «alltid» har blitt sendt av NRK, fordi det for mange er en juletradisjon.

– Og så ser de kanskje den nye versjonen en gang i løpet av adventstiden eller romjulen. Litt på samme måte som med alle andre julefilmer vi har et forhold til, som Love Actually. En del yngre vil kanskje se filmen når den vises på TV2 julaften fra neste år av, men jeg tror nok de heller ser den slik de ser andre filmer eller serier: når de vil, hvor de vil, og på hvilken skjerm som passer dem best.