Covid-19: Fem år siden Norge stengte – hva har vi lært?
Hvordan påvirket covid-19 Norge og livene våre? Forskere vet mye om det som endret seg, og om det som ble nøyaktig det samme etterpå.
Hvordan påvirket covid-19 Norge og livene våre? Forskere vet mye om det som endret seg, og om det som ble nøyaktig det samme etterpå.
Snøkanoner og kunstig snø kan høres både naturstridig og klimafiendtlig ut. Men i en mildere og regntung fremtid kan kunstsnø være en bærekraftig løsning, mener forskere.
Mikrotrening er blitt vinterens store snakkis: Effektiv fysisk aktivitet i små doser gir store helsegevinster både for den som trener og for samfunnet som helhet, understreker forskerne.
Pasienter med multippel sklerose (MS) og Parkinson kan bli bedre om de trener med høy intensitet, fordi det aktiverer nervesystemet og gir økt styrke. Nå utvikler forskere en app som skal gjøre treningen mer effektiv på hjemmebane – med telefonen som personlig trener.
For få år siden visste vi fint lite om hvordan det sto til med folks helse verden rundt. NTNUs nye æresdoktorer bruker 300.000 kilder for å skaffe oss oversikt.
Forskere søker etter markører som kan avsløre risiko for hjerteinfarkt før pasienten blir syk. Bittesmå mikro-RNA og undergrupper av kolesterol kan være løsningen.
Det er helt ok å trene når du ammer. Trener du med høy intensitet, utløses et hormon som er bra for barnets forbrenning og stoffskifte.
En ny metode for å gi folk mer stå-på-vilje lover godt.
Kampbelastningen i internasjonal fotball er blitt så høy at den utgjør en helsefare for spillerne. Dermed er også selve produktet truet.
Diskriminerer vi folk med fremmedklingende navn? Et fiffig eksperiment med fiktive fotballjenter gir noen svar som kanskje overrasker deg.
For 25 år siden slo Drillos menn Brasil i fotball-VM. Da Norge lå i verdenstoppen og Rosenborg kvalifiserte seg til Champions League omtrent hvert år, lå vitenskap i bunnen.
Det vi ser på tv-skjermen er nå også vitenskapelig dokumentert. Johannes Høsflot Klæbo huker av alle bokser når forskerne trekker fram de viktigste egenskapene for å lykkes i en fellesstart i langrenn.
Med en detaljert plan for hva de skal gjøre når de kommer opp en bakke, kan skiløpere tjene tid på konkurrentene. Men det er viktig å sette inn støtet på akkurat riktig tidspunkt. Hvis ikke koster det for mye krefter.
En kombinasjon av intervalltrening og spising i kun faste deler av døgnet kan være nøkkelen til å bli kvitt farlig magefett.
Store fotballklubber i England har ofte egne idrettspsykologer for spillerne. Men kan spillerne stole på at fortrolige samtaler ikke spres til ledelsen?
Overgangen fra junior- til seniorfotball er stor. Forskere har identifisert noen av de største stressfaktorene for dem som vil fortsette med fotball på elitenivå.
Forsker Trine Moholdt ved NTNU er tildelt ERC Starting Grant fra Det europeiske forskningsrådet (ERC). Hun skal forske på hvordan trening påvirker morsmelk.
Blir du tung i rumpa fordi du sitter for mye foran skjermen og spiller? I så fall er dette gode nyheter. Spillet BitPet krever at du beveger deg for å gjøre det godt.
Folk i god form får sjeldnere reseptbelagte legemidler mot søvnproblemer fra legen. Det tyder på at de sover bedre.
Svømming er livsviktig. NTNU og Norges svømmeforbund tilbyr nå et hjelpemiddel gratis.
Det går litt tregere rundt for mange av oss når vi blir eldre. Men hjernen din kan holde seg frisk lengre med litt innsats.
Hvilke utfordringer møter den som satser på både toppidrett og utdannelse? Forskere har spurt idrettsutøvere som prøver å greie begge deler.
Det er ikke belønning som får elever og folk flest til å bli mer fysisk aktive. Det må andre grep til.
Jenter får ikke mindre kroppsfett av å være mer fysisk aktive. Hvor runde de er har heller ikke betydning for hvor aktive de er. Men for gutter finner forskerne sammenhenger.