– Det er ingen umulighet å reparere store rørskader på havbunnen
Norge har utviklet undervannsteknologier du aldri har hørt om for å sikre drift av norske olje- og gassinstallasjoner. Ekspertene står klare til å bidra i Østersjøen.
Norge har utviklet undervannsteknologier du aldri har hørt om for å sikre drift av norske olje- og gassinstallasjoner. Ekspertene står klare til å bidra i Østersjøen.
Den norske båten Vorax knuser oljesøl med høyt trykk og vannstråler, og viste seg nylig fram for miljømyndighetene og fremtidige kunder i California.
Global oppvarming og politiske beslutninger åpner havområdene i Arktis for mer næringsvirksomhet. Men hva skjer om vi får oljeutslipp i nord?
Målet er å finne ut hvordan isen påvirker konstruksjoner, og omvendt, under de til tider svært tøffe forholdene i Arktis.
Japan kan virke langt fra Arktis, men landet har lenge vært et aktivt medlem av det globale forskersamfunnet i å studere alt fra marine økosystemer til forurensning i Arktis. I juni møtes nordmenn og japanere for å presentere forskningsresultater og bygge partnerskap.
Oljesøl kan ryddes opp med en ny metode. Metoden kan vinne Europas største idékonkurranse for grønne løsninger på klimaproblemet.
Med vilje lot forskerne skipet «RV Lance» fryse inne i isen i Arktis i et halvt år. Skipet ble basen deres de neste månedene. De ville lære mer om hvordan isen endrer seg.
Hva skjer egentlig med oljen som havner i havet under et oljeutslipp – og hvordan kan skadene minimeres?
Droner, førerløse biler og selvgående skip. Teknologien er hot innenfor autonomi, men løser ikke nødvendigvis utfordringene i norsk industri.
Borekaks og kaldtvannskoraller er en dårlig kombinasjon – i alle fall for korallene. Norske forskere utvikler derfor et system for å overvåke utslipp og spredning av kaks og slam mens det skjer. Når korallrev trues, går alarmen.
Olje og gass-selskapene er bekymret for gassutslipp fra havbunnen. Ferske feltforsøk tallfester nå hvor mye gass som kommer opp til overflaten og hvor stor spredningen blir.
Forskere fikk overraskende resultater da de ga oljespisende bakterier “kosttilskudd”.
Med dagens teknologi vil stenging av brønnene koste flere hundre milliarder.
Framtidas arbeidstøy vil overvåke helsa di.
SINTEF har nylig avsluttet et forskningsprosjekt som ser på håndtering […]
Siden 2004 har forskere ved SINTEF arbeidet med raudåte som fôr til oppdrettsfisk – […]
Kallak Torvstrøfabrikk i Trøgstad har utviklet en torvblanding med uvanlig […]
Slik ser det ut når forskerne analyserer voks fra ulike […]
Hva gjør vi om vi får et oljeutslipp i nord?
«Isdykking og måling av oljetykkelse under is er kjempespennende avbrekk fra kontor tilværelsen i Trondheim.»
Norge er i teten på såkalte Integrerte operasjoner – eller […]
Flere store båter beveger seg som partnere i en dans.
Et flunkende nytt styrings-system sørger for perfekt koreografi.
”Gamle, russiske oljetankere kan være en miljøbombe. Ingen vet hva som befinner seg innenfor skroget.”