Arkiv, januar 2016

Laste ikon
LASTER INNHOLD

Mindre hjertesvikt hos folk som drikker ofte

Folk som drikker vin, sprit eller øl ofte har både mindre hjertesvikt og hjerteinfarkt enn de som drikker sjelden eller er avholds. Tre til fem drinker i uka kan være bra for hjertet.

Når kloakken tar ville veier

Med tettere befolkede områder og mer styrtregn, kan det røyne på for gamle ledninger, og kloakkvann havner i bekker og elver. Nå jobber forskere med lokale løsninger.

Fødselen vurderes feil hos to av ti kvinner

Noen kvinner har ti ganger så stor sannsynlighet som andre for å bli forløst med keisersnitt. Fødselshjelperne trenger mer enn fingrene for å finne ut hvem dette gjelder.

Jernaldermenneskene likte bling, de også

Hovedflystasjonen på Ørlandet skal utvides for å gi plass til de nye F-35-jagerflyene. Arkeologer undersøker jorda før utbyggingen. De har funnet rester etter langhus fra jernalderen, komplett med glasskår, perler og mye søppel.

Vedfyring er alltid like aktuelt om vinteren

Dette er “vedfyringens ABC”

Hvorfor har størrelsen på veden betydning? Hvor viktig er egentlig pipa? Og hvordan fyrer du best mulig i gamle ovner? En eviggrønn sak fra arkivet.

Slik skal skriving styrkes i skolen

Mange elever mangler grunnleggende skriveferdigheter. Lærere mangler en felles forståelse av hvordan de kan vurdere tekster. Det vil forskere gjøre noe med.

Bruk isvett på skøyteturen

Snøfattige vintre har ført nordmenn ut på islagte vann med skøyter på beina. Men hva skjer med kroppen om man faller gjennom isen, og hva bør man gjøre om uhellet er ute?

Bedre rygg med armbånd og en app

Gjør du ryggøvelsene riktig? Følger du planen som legen eller fysioterapeuten har satt opp? Ny teknologi hjelper deg med å følge opp rådene og tilpasse tiltakene til dine behov.

Mann i hvit frakk sitter på laboratorium der han ser på solcelle han holder i hendene.

Solkraft skal bli enda grønnere

Europa ønsker å krympe råvarebehovet og øke gjenbruken av ressurser i solbransjen. Lykkes nytt forskningsprosjekt, vil klimagassutslippet fra produksjon av solcellepaneler synke med 25 til 30 prosent.