Team Sky-rytter Chris Froome beholdt den gule ledertrøya helt til mål i årets Tour de France. Her suser han avgårde på etappen Modane til Alpe d'Huez. Foto: Stefano Rellandini/ REUTERS
Team Sky-rytter Chris Froome beholdt den gule ledertrøya helt til mål i årets Tour de France. Her suser han avgårde i høy fart på etappen fra Modane til Alpe d'Huez. Foto: Stefano Rellandini/ REUTERS / NTB Scanpix

Team Sky får drakthjelp av forskere i Norge

For et Tour de France-lag er sykkeldrakten viktig. Nå skal Chris Froome og resten av Team Sky få god hjelp av fysikere.

TEAM SKY: Tiden da en sykkeldrakt bare var en sykkeldrakt, er forbi. Nå er det så mye mer. Det handler om aerodynamikk og hvor godt drakten presterer i ulike hastigheter og værforhold. I dag kan drakten være skillet mellom seier og tap.

Kan spare mye krefter

Dette gjelder for øvrig ikke bare i sykkelsporten, men også mange andre idretter. Det er noe vi har sett i både svømming, skøyting, ski og alpint.

– Drakten er viktig. Man kan spare ganske mye krefter – spesielt om man sykler nedover eller der det er flatt. Hvis du for eksempel kan få fem prosent mindre luftmotstand, vil det ha stor innvirkning på ytelsen, sier Luca Oggiano, forsker hos Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU.

Team Sky tok kontakt

NTNU har mye ekspertise på aerodynamikk, som er et kritisk aspekt ved draktenes ytelse. Ved hjelp av avansert utstyr, blant annet en vindtunnel, kan forskere teste hvordan materialer og tekstiler oppfører seg i ulike vær- og vindforhold. Dette er en ekspertise Team Sky ønsker å benytte seg av.

Det britiske sykkellaget, som både består av fjorårets Tour de France-vinner Chris Froome, og norske Lars Petter Nordhaug, tok i fjor sommer kontakt med NTNU. De ønsket å samarbeide om sykkeldrakter som kan ta laget til nye høyder.

– For fem år siden fullførte jeg min doktorgrad om aerodynamikk. I tiden etter har jeg jobbet mye med Olympiatoppen, og blant annet Adidas. I fjor sommer landet det en e-post fra Team Sky i innboksen, forteller Oggiano.

– De hadde lest oppgaven min og spurte om det var mulig å jobbe sammen.

Skal teste dagens drakt

17246638389_0dd741e17b_z

– Draktens aerodynamikk er veldig viktig og kan på en tempoetappe bety forskjell på seier og en tredjeplass, sier den norske Team Sky-rytteren Lars Petter Nordhaug.

Før jul besøkte Team Sky NTNU, og partene ble enige om å samarbeide. Detaljene rundt prosjektet ønsker ikke Oggiano å gå ut med, men det som er klart er at Team Sky og NTNU se på mulighetene for et langsiktig samarbeid.

– Det blir testing av eksisterende drakter og forhåpentligvis forslag til forbedringer. 

I et slikt arbeid er både materialet, teksturen og grovheten viktige elementer. Drakten skal sitte som støpt, og så lite luft som overhodet mulig skal få slippe inn mellom materialet og rytteren.

Men samtidig som at drakten skal være som et ekstra lag hud for rytteren, må den også puste. Med andre ord: Ingenting kan etterlates til tilfeldighetene.

– Veldig nyttig for oss

Ifølge Simon Jones, utviklingssjef i Team Sky, har laget aldri vært glad i tilfeldigheter. Her skal det foregå testing, innovasjon, måling og utvikling.

– Innovasjon alltid har vært viktig for laget, men når det gjelder drakter er det fortsatt et stort forbedringspotensial, sier Jones til gemini.no.

– Luftmotstand er en stor kraft som senker farten på rytterne, så det de har på seg har en stor innvirkning på ytelsen deres. Ethvert profesjonelt lag forstår at aerodynamiske drakter er nødvendig. Vi vil undersøke om vi kan forbedre draktene våre ytterligere, sier Jones.

Så hvorfor har sykkellaget valgt akkurat NTNU i dette arbeidet?

– Kunnskap og potensielle prosjekter er viktige grunner. NTNU har flere verdensledende eksperter i sportsutvikling og tekstiler, så å dra nytte av den kunnskapen er veldig nyttig for oss, sier utviklingssjefen i Team Sky.