Masterstudent fant klimatall som forskerne trenger
Klimaforskere mangler ofte nødvendig informasjon for beregningene sine. En masterstudent bidro til å finne viktige tall fra Afrikas mest befolkningsrike land.
Klimaforskere mangler ofte nødvendig informasjon for beregningene sine. En masterstudent bidro til å finne viktige tall fra Afrikas mest befolkningsrike land.
Digitale teknologier gir industrien mange muligheter, men hvordan lykkes med dette i praksis? I den nye boka «Digitalization and Sustainable Manufacturing – Twin Transition in Norway» belyser forskere hvorfor og hvordan.
Budskapet kommer fra Atle Harby, seniorforsker i SINTEF. Han er med i ekspertutvalget som skal se på de samfunnsøkonomiske konsekvensene av klimaendringene.
James Robinson blir tildelt Nobelprisen sammen med Daron Acemoglu og Simon Johnson. Robinson har besøkt NTNU mange ganger, og har publisert en rekke artikler sammen med NTNUs økonom Ragnar Torvik.
Nå er SINTEF-forskere i gang med å måle helseeffektene av å gå, sykle og kjøre elsparkesykkel til jobb. Oppdragsgiver er Statens vegvesen.
Er du bitt av løpebasillen? Da har du kanskje lurt på akkurat dette spørsmålet. Her får du svar.
Arbeidsplasser som legger til rette for god integrering av arbeidsliv og privatliv, får ansatte som trives og presterer bedre, ifølge forskning.
I alle fall om du vil opp og fram i bedriften. Her får du vite hvorfor.
Fagfolk presenterer tre råd for å få bukt med plastproblemene.
Skoleelever er forskjellige og har behov for tilpasset undervisning, men lærerne har ofte ikke nok tid til dette. Et nytt KI-verktøy kan løse problemet.
Bakterier er bedre enn sitt rykte, mener forsker Hanne Haslene-Hox i SINTEF. Du har faktisk 38 billioner av dem i kroppen.
Handleposen er grei å ha på handleturen – men ikke bruk den til oppbevaring av mat. Det er den klare advarselen fra forsker Lisbet Sørensen i SINTEF.
Ingen er glad i kø. En norsk gjennomsnitts-bilist er villig til å punge ut med nesten 100 kroner for å spare én time i trafikken, ifølge forskning. Men køa kan temmes.
Ett eneste norsk forskningsprosjekt fikk penger fra ERC i denne omgang.
Alle blir sjøsyke, men det finnes knep for å unngå elendigheten, sier forsker Toralf Sundin Hamstad i SINTEF.
TOPOCOM samler ledende europeiske forskningsinstitusjoner om et arbeid som kan erstatte dagens elektronikk.
Solcellepaneler inneholder mange verdifulle materialer. Allikevel går det meste på dynga etter endt levetid. Nå jobber forskere med saken.
Norges forskningsråd tildelte i dag åtte nye Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). NTNU og SINTEF leder eller deltar i alle sentrene. Den totale finansieringen fra Forskningsrådet er 1,28 milliarder kroner over åtte år.
Forskere fra 16 land går sammen om å gjøre et bulkskip klimanøytralt ved hjelp av en ny type drivlinje.
Forskere bruker nå forskningsmetodikk fra olje- og gasstransport for å oppskalere CO2-fangst og lagring. Det er godt nytt for klimaet.
I dag er det nemlig ikke lov å mate dyr med fôr som kommer fra egen “verdikjede”. Men loven er ikke basert på vitenskap.
2023 var et travelt år. Men husker du like mye fra det som geminissen gjør?
I dag blir produkter basert på sjeldne materialer først og fremst levert fra Kina, men nylig vedtok EU å øke egen forsyningssikkerhet. Nå ser forskere og industri til Norge.
Det pekes, klikkes og jubles om hverandre. Noen elever teller på fingrene, andre stirrer tenkende ut i luften mens hodet jobber på spreng.