Nigeria. Illustrasjonen viser Nigerias flagg og oljerigger.
Oljerike Nigeria har ambisjoner om å kutte klimautslippene sine. Chibuikem Chrysogonus Nwagwu har funnet tall som er nyttige for både Nigeria og klimaforskere. Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB

Masterstudent fant klimatall som forskerne trenger

Klimaforskere mangler ofte nødvendig informasjon for beregningene sine. En masterstudent bidro til å finne viktige tall fra Afrikas mest befolkningsrike land.

Klimamodeller er viktige når fagfolk forsøker å finne ut hvordan framtidas klima blir. Men klimamodeller kan ikke bli bedre enn dataene vi mater inn i dem.

I deler av verden er de nødvendige dataene vanskelig tilgjengelige, eller i praksis umulig å frembringe. Men en ny studie har skaffet gode data fra ett av de viktigste:

– Vi har veldig mye detalj om Norge, men vet lite om Nigeria, sier professor Edgar Hertwich, professor i industriell økologi ved institutt for energi og prosessteknikk, NTNU.

Det gjør den nye studien altså noe med. Forskningen er presentert i tidsskriftet Buildings & Cities.

Nigeria. Illustrasjonen viser ressursbruk til ulike typer boliger.

Chibuikem Chrysogonus Nwagwu har sammen med kolleger undersøkt ressursbruken tilknyttet ulike typer boliger i Nigeria. Slike opplysninger er viktige for klimaforskere. Illustrasjon: Chibuikem Chrysogonus Nwagwu, NTNU/SINTEF

Skaffet viktige tall fra Nigeria

Chibuikem Chrysogonus Nwagwu tok mastergrad innnen industriell økologi ved NTNU. Han fikk støtte av både Hertwich og doktorgradsstudent Sahin Akin i arbeidet med å skaffe de viktige tallene.

Forskerne tok for seg klimautslipp knyttet til boliger i Nigeria. Landet trenger svært mange boliger, for i flere tiår har befolkningen vært i sterk vekst.

Med over 234 millioner mennesker er Nigeria med god margin Afrikas mest befolkningsrike land. Nå har landet som mål å redusere klimautslippene med 20 prosent sammenlignet med 2015 før 2030. Forskernes konklusjon er klar.

– Om Nigeria skal nå utslippsmålene sine, må energieffektiviteten bli bedre, andre byggematerialer må tas i bruk og elektrisiteten må i mindre grad komme fra karbonbaserte kilder, konkluderer Nwagwu og kollegene.

Over 85 prosent av elektrisiteten i Nigeria kommer fra fossile energikilder, i stor grad gass. Landet har store inntekter fra olje og gass, men bruker relativt lite på forskning og utdanning. Til gjengjeld subsidierer nigerianske myndigheter import av drivstoff fra utlandet. Her er det altså rom for forbedringer.

Nettopp slik informasjon mangler ofte

Nwagwu tok for seg scenarier fra 2020, og beregnet en levetid for boligene på 50 år. Resultatet er altså en studie som presenterer viktig informasjon om oppbygging, dimensjoner, energibruk, og muligheter for å redusere utslipp av klimagasser fra Afrikas mest befolkningsrike land.

Bildet viser Chibuikem Chrysogonus Nwagwu.

Chibuikem Chrysogonus Nwagwu. Foto: Privat

– Dette er den type informasjon som mangler i globale klimastudier, sier professor Hertwich.

Chibuikem Nwagwu ønsker nå å ta doktorgraden. Hertwich har hatt ham som assistent i to år, noe som har bidratt til å finansiere masterstudiene. Nå er Nwagwu ansatt som forsker hos Sintef Manufacturing.

Nye norske regler gjør at vi mister dyktige studenter

– Om vi ønsker å gjøre noe med klimaet, trenger vi folk som Nwagwu, mener professor Hertwich.

Det kan derimot bli vanskelig å få flere på grunn av nye norske regler som gjør det mye vanskeligere for mange utenlandske studenter å komme hit.

Nå for tida er det høye studiegebyrer for studenter fra Nigeria. Det er rett nok mulig å ta en doktorgrad hvis studenten finner finansiering.

– Jeg mener vi bør utdanne både master- og PhD-studenter på klimavern i Afrika. Afrika har stor befolkningsvekst og det som skjer der vil påvirke oss alle, sier professor Hertwich.

Kilde: Chibuikem Chrysogonus Nwagwu, Sahin Akin, Edgar G. Hertwich. Modelling Nigerian residential dwellings: bottom-up approach and scenario analysis. Buildings & Cities. 2024. Volume: 5 Issue: 1 Page/Article: 521–539 DOI: 10.5334/bc.452