FNs bærekraftmål: Liv under vann

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Bilde av mange galde mennesker som er ute (bilde til artikkel om en nasjonal dugnad for Barentshavet)

Arven etter Nansen: En nasjonal dugnad for Barentshavet

Fridtjof Nansen utforsket de polare strøk både som polfarer og vitenskapsmann. Ti forskningsinstitusjoner har gått i Nansens fotspor og samarbeidet tett for å undersøke Barentshavet. Dette har skapt en unik kunnskapsbase.

Kiselalger. Bildet viser en dykker i en tareskog.

Liten, nyttig alge spiser tare

Forskere har undersøkt alger som spiser tare istedenfor å lage sitt eget sukker. Det åpner for nye måter å lage ting av tare som vi har nytte av.

Sjøfugl som er fanget i et fiskegarn. Foto: tsvibrav/iStock

Slik vil forskere hindre plastforurensing i havet

Tauverk og redskaper som brukes i fiskeri og oppdrett er en stor kilde til mikroplast i havet og forsøpling av kystlinjen. Et tverrfaglig og internasjonalt forskerteam har en plan som må gjøres for å redusere forurensingen.

Arter. Illustrasjonen viser en rekke pukkelfluer som ser svært like ut.

Fant hundrevis av arter med DNA-metode

Millioner av jordas arter er fremdeles ukjente for oss. Forskere kaller disse artene «biologisk mørk materie». Men nye metoder kan gi oss bedre oversikt raskere.

Selvgående roboter forsker på arktisk plankton

De er viktig for livet på jorda, både på land og i havet. De lager mye av oksygenet vi puster i. Og de kan ses fra verdensrommet. Men vi mangler ennå mye kunnskap om plante- og dyreplanktonet.

Robot på vann.

Månelanding Mjøsa

Når Norges største innsjø skal sikres for fremtidige generasjoner, står ingeniører og biologer skulder ved skulder med både filosofer, samfunnsvitere og historikere.