For tidlig fødte har økt risiko for KOLS og astma
– Legene må se på svangerskapslengde hos pasienter med luftveisproblemer, sier forsker Kari Risnes. Men er du født før termin kan du selv ta noen grep for å forebygge lungeinfeksjoner.
– Legene må se på svangerskapslengde hos pasienter med luftveisproblemer, sier forsker Kari Risnes. Men er du født før termin kan du selv ta noen grep for å forebygge lungeinfeksjoner.
Det har tatt 18 år, men nå har professor Marit Otterlei laget en helt ny type kreftmedisin. Ingen lignende medisiner har kommet så langt i utviklingen på verdensbasis.
Noen med alvorlig fedme belønner seg ofte med mat. Diett er bra for å endre spisevaner og vekt, viser nyere forskning. Men en fedmeoperasjon har flere fordeler.
En fjellvettregel er å snu i tide. Det kan også gjelde for slanking. Spesielt hvis du er en av dem som sverger til ekstrem lavkarbo, kjent som ketose-dietten.
I likhet med klimakrisen er økende antibiotikaresistens en varslet krise som det er skrevet mye om, men hvor det skjer lite konkret. Hvordan skal vi da bygge beredskap mot den krisen vi vet kommer?
Som med korona, vil fremtidige utbrudd få godt med tid til å spre seg før en vaksine er på bordet. Med den nye løsningen fra NTNU kan flere liv reddes, og vi kan slippe å stenge samfunnet.
Antibiotikaresistens er en av verdens store utfordringer, men legemiddelindustrien er likevel lite interessert i å utvikle nye antibiotika. Nå skal to land prøve Netflix-modellen.
Den underliggende årsaken til mange hjerte- og karsykdommer er betennelse i åreveggene. Nå har NTNU-forskere funnet at et bestemt signalstoff i immuncellene står sentralt når kolesterol hoper seg opp i blodårene våre.
Forskere ved NTNU har kartlagt hvordan mors immunsystem forandrer seg under hele svangerskapet. Kunnskapen kan bidra til å oppdage sykdom og komplikasjoner, og gi fosteret en bedre start på livet.
Leddgikt er både plagsomt og smertefullt. Mindre kjent er risikoen for å dø tidligere, som følge av betennelsen, økt sykdomsrisiko og usunn livsstil.
Selv ikke de tøffeste «soldatene» i immunforsvaret vårt er utholdende nok til å ta knekken på kreftsvulster. Det ønsker NTNU-professor Øyvind Halaas å gjøre noe med.
Flere medisiner som brukes mot helt andre sykdommer, kan forsterke eller dempe aktiviteten til influensavirus.
Kampen mot korona er langt fra over. En ny medisinkombinasjon mot SARS-CoV-2 kan bidra til å berge liv.
NTNUs koronatest-teknologi blir kommersialisert. Det nystartede selskapet Lybe Scientific etablerer seg i markedet som en leverandør av diagnostikkløsninger. Både for covid-19, men også andre områder som vanlig influensa og seksuelt overførbare sykdommer.
Influensasesongen kan bli mye verre enn vanlig, fordi vi har mistet mye av flokkimmuniteten. Pandemitiltak er en del av grunnen. Vask og vaksine forblir viktig.
I nyfødtmedisinen er det en gråsone hvor fagfolk er usikre på om det er til barnets beste å starte livreddende behandling. Uten den dør barnet. Men behandlingen kan også gjøre stor skade. En av medisinens fremste plikter sies ofte å være å unngå å skade. Hvor lite kan håpet være, og hvor store byrder for barnet kan vi forsvare?
Over 200 voldtekter ble gransket. En av konklusjonene er at de mest sårbare kvinnene som var voldtatt fikk dårligst oppfølging av politiet.
For første gang er det vist hvordan kreftceller omprogrammerer seg selv til å lage melkesyre, og til å tåle det sure miljøet som finnes rundt svulster. Funnet kan bety en helt ny retning innen behandling av kreft.
Menn som ble anmeldt for vold og voldtekt flere ganger, ble grundigere etterforsket enn dem som ble anmeldt for første gang. Psykiater mener det bør være en samtykkelov også i Norge.
Anders Jahres pris for yngre forskere tildeles i år professor Barbara van Loon ved NTNU. Flere tidligere vinnere av hovedprisen har siden fått nobelprisen i medisin. Det gjelder blant annet May-Britt og Edvard Moser ved NTNU.
Et protein er skurken bak et stort antall kreftsvulster. Nå er det for første gang vist at samme protein er årsaken til en rekke sjeldne syndrom.
Et laboratorium ved NTNU kan ha oppskriften på medisinkombinasjoner som kan bremse koronaviruset globalt.
Forskere ved NTNU har bidratt i avsløringen av genvarianter hos mor som gir økt risiko både for svangerskapsforgiftning og hjertesykdom.
Masterstudent Vanessa Solvang dyrker fram bittebitte små bankende hjerter på laben. De steller hun godt med, også på Valentine’s Day.