Språk og språkteknologi


Laste ikon
LASTER INNHOLD

Språkfeilen som irriterer mest

«På torsdag gutten spiller fotball». Å plassere verbet feil er den vanligste blunderen når utlendinger skal lære norsk.

True crime på 1800-tallet

Mennesker har alltid latt seg fascinere av kriminalgåter fra virkeligheten. True crime har derfor blitt en populær sjanger innen film, tv-serier, podkast og bøker. Også 1800-tallet hadde sin måte å dyrke sjangeren på.

Hvordan inkluderer vi eldre med innvandrerbakgrunn?

Antall eldre med innvandrerbakgrunn øker i Norge. Men hvordan kan vi lykkes i større grad med å inkludere denne gruppen i sosiale felleskap? En del av løsningen er å bygge personlig kontakt, viser ny forskning.

Språktrikset skandinaver er eksperter på

Å flytte et ord fremst i setningen er et nyttig triks for å fremheve det viktigste. Forskerne har ikke funnet noen språk som kan benytte teknikken på samme måte som de skandinaviske.

Språk-app for arbeidslivet

Å snakke norsk er viktig i mange norske jobber. En ny app gir nå også opplæring i spesialuttrykk.

Småordene er bedre enn sitt rykte

«Betydningsløse» småord som altså, da og visst skaper nyanser og mening i språket. De gjør kommunikasjonen mellom oss mer effektiv.

MED VIDEO

Bedre norsk med skreddersydd språk-app

77 morsmål og 6 norske dialekter. En ny app har norske språkøvelser spesialtilpasset folk på deres eget morsmål. Appen som lanseres i dag, kan være et nyttig verktøy i voksenopplæringen.

Video og tekst

Første film på sørsamisk

Den har allerede vakt internasjonal oppsikt med sin sterke historie. Filmen Sameblod har norgespremiere på Kosmorama i Trondheim denne uken. Den vil bli like viktig for samisk film og identitet som Veiviseren ble, spår filmforsker.

Hva gir god lesbarhet for svaksynte?

Skriftstørrelsen har mest å si for at svaksynte skal klare å lese tekst på papir. Men den trenger ikke være så stor som du kanskje tror.

Slik skal skriving styrkes i skolen

Mange elever mangler grunnleggende skriveferdigheter. Lærere mangler en felles forståelse av hvordan de kan vurdere tekster. Det vil forskere gjøre noe med.

Med norsklæreren i lomma

NTNU-forskere lanserte i 2012 en språktjeneste som gjør det enklere å lære norsk. Nå finner tjenesten veien til mobiltelefonen – og utvides med enda et språk.