Historie


Laste ikon
LASTER INNHOLD
Pilegrimer. Bildet viser et skilt med ordet pilegrimsleden i fjellheimen.

Lokker pilegrimene vekk fra opptråkkede stier

Hundretusener benytter seg av Europas mange pilegrimsleder hvert år. Likevel besøker pilegrimer bare et fåtall av tilbudene rundt ledene. Det er EU-prosjektet «rurAllure» i ferd med å gjøre noe med.

Nidarosdomen i Trondheim
KRONIKK

Middelalderen her og nå

«Middelalderen» kan virke støvete og fjern, men i vårt daglige liv er vi omgitt av middelalder på mange ulike måter.

Bilde av mange mennesker i Vestfjordgata i Svolvær som feirer med norske flagg i henndene.

– Norge kom seg raskt på beina igjen etter krigen

– Den klassiske forestillingen er at etter andre verdenskrig var Norge utarmet og utplyndret, men gjenreisingen gikk ganske raskt. Det skyldes ikke minst all infrastruktur som okkupasjonsmakten bygde under krigen, sier forsker.

True crime på 1800-tallet

Mennesker har alltid latt seg fascinere av kriminalgåter fra virkeligheten. True crime har derfor blitt en populær sjanger innen film, tv-serier, podkast og bøker. Også 1800-tallet hadde sin måte å dyrke sjangeren på.

Illustrasjonsbilde av vinnerne av Nobels fredspris 2022.

– Et mislykket demokratisk eksperiment

Slik beskrives demokratiprosessen i flere av de tidligere Sovjet-statene som vant sin frihet på 1990-tallet og fremover. Nå skal forskere foreslå nye måter å bygge demokrati på.

Bildet viser karolinerspelet i Tydal.
KRONIKK

Finske forfedre frøs i hjel i Tydalsfjellene

Karolinernes dødsmarsj kalles det svenske tilbaketoget over Tydalsfjellene i Trøndelag i januar 1719. Slik står det i norske historiebøker. Ikke alle vet at de fleste soldatene var finske. Noen av dem som frøs ihjel var mine forfedre.

KRONIKK

Karantene og økonomisk støtte ved pest fantes allerede på 1600-tallet

Pest har herjet Norge mange ganger. Allerede i 1625 tok staten systematiske grep for å forhindre pest å spre seg. Ideen om isolasjon var da en ny tanke som skulle vise seg å være virksom. Det ble innførte sterke begrensninger på samvær mellom folk, og restriksjoner i antall tilstedeværende ved bryllup og begravelser. Det ble også innført tiltak for å kompensere næringslivet for de økonomiske tap nedstengingene måtte medføre.

– Koronatiltakene er egentlig milde

Vi er usigelig lei av tiltakene fra Bent Høie. Men historiker Erik Opsahl sier tiltakene er milde sett opp mot gamle dager. Da ble importsmitte under pandemier stanset med skudd.

Collage av bilder tilknyttet flere konspirasjonsteorier.

Hvilken konspirasjonsteori tror du på?

Alle tror litt på minst én konspirasjonsteori, mener konspirasjonsforskere. For konspirasjonsteorier er ikke forbeholdt sinte republikanere i USA. Tror du Biden stjal valget?

KRONIKK

80 000 finske krigsbarn glemt historie i Norge

Hjerteskjærende bilder av barn i flyktningeleirer i Hellas og i Syria minner oss om hvordan krig driver barn på flukt. Mindreårige sendes av gårde til fremmede land. Men dette har skjedd også i vårt naboland, Finland, under den andre verdenskrig.