May-Britt Moser og Edvard I. Moser ble, sammen med amerikaneren John O'Keefe, tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 2014 for sine oppdagelser av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen. Nå mottar de den øverste og fornemste grad av ordener i Norge, Storkors. Foto: Torgrim Melhuus/ Kavli Institute for Systems Neuroscience.

Storkorset til Moser-professorene

May-Britt Moser og Edvard I. Moser har blitt tildelt Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Kong Harald har utnevnt professorene til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for deres særlig fremragende innsats innen nevrovitenskapelig forskning, melder NTB.

Storkorsstjerna i St. Olavs Orden. Foto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff

Utmerkelsene deles ut ved et arrangement på Lerchendal Gård i Trondheim den 28. februar 2018.

Forskerne fikk i 2014 Nobelprisen i medisin for sin banebrytende hjerneforskning, og har mottatt en rekke andre priser og utmerkelser.

Her finner du artikler om forskningen til Moser-professorene og andre ved Kavli-instituttet i Trondheim:

Kavli-forskere finner fartsceller i hjernen

En «Flintstones»-bil hjalp hjerneforskerne ved Kavliinstituttet til å finne fartscellene.

Foto: Geir Mogen, NTNU

Mosers dedikerte team

Hver kvadratmillimeter i hjernen er fullpakket av nerveceller og nettverk som gjør oss i stand til å tenke, føle og bevege oss. Ved Moser-laben jobber ulike faggrupper med å forstå hjernen fra sitt fagfelt.

Hjernen avslører ditt neste trekk

Signaler fra hjernen din avslører hvilken vei du vil gå.

Hjernens kart vrir på virkeligheten

Moser-gruppen har avslørt et knep hjernen benytter seg av for å skille steder best mulig fra hverandre.

Vitner om enorm hjernekapasitet

Rotter har igjen hjulpet forskere. Denne gangen til å avdekke hvordan stedminner lagres i hjernen.

Foto: Geir Mogen, NTNU

Presenterte nye funn om stedsansen

May-Britt og Edvard Moser kunne presentere nye biter i puslespillet om stedsansen i sine nobelforedrag søndag. Blant dem er egne ”fartsceller” som kan tyde på et innebygd speedometer i hjernen.

Avsluttet nobelforelesningen med tåke og tuba

Edvard og May-Britt Moser avsluttet nobelforelesningen med en musikkvideo hvor professorer fra NTNU improviserer over en norsk folketone. Filmet i tett tåke vises blant annet en bjeffende Henning Sommerro.

Menneskene bak Moser-suksessen

May-Britt og Edvard Moser startet på bar bakke da de kom til Trondheim i 1996. Frem til i dag har de bygget opp et forskernettverk som nå teller flere hundre mennesker.

Nobeldansen

Gleden sto i taket i oktober, da hjerneforsker May-Britt Moser fra NTNU fikk vite at hun, Edvard Moser og John O’Keefe blir tildelt nobelprisen i fysiologi eller medisin for 2014.

Fra bomberom til nobelpris

Steve Jobs og Steve Wozniak skal ha utviklet Apple Computer i en garasje. May-Britt og Edvard Moser startet sin forskning i et tilfluktsrom.

Møt Tarzan, Gjertrud, Fred og Hjørdis

Dyrevelferd er viktig for nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser. Ikke bare fordi det er som det skal være. Men fordi det gir best resultater.

Født med en grensepatrulje i hjernen

May-Britt og Edvard I. Moser har vunnet nobelprisen i fysiologi/medisin for 2014. Her kan du lese om deres arbeid.

Personvernerklæringen

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd).

Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics.

Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson.

Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern.

En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre.

Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg.

Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson.

Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen.

Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker.

Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.