– Fornyet nobelforelesnings-sjangeren

NOBELPRIS 2014: May-Britt Moser brøt en 100-årig tradisjon da hun tok i bruk video og kommuniserte med publikum under nobelforelesningen.

May-Britt Moser holdt søndag en nobelforelesning utenom det vanlige. Nobelforelesningens kjente form er tradisjon. Slik har de blitt holdt i det medisinske etablissementet i 100 år.

– Det gjorde ikke May-Britt Moser. Hun fikk publikum med. Snakket med salen på uformell måte, og spilte av video. May-Britt har virkelig fornyet sjangeren. Det var en opplevelse, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Både May-Britt og Edvard Moser leverte strålende forelesninger.

– Edvard holdt en stringent og klar forelesning om det byggverket de har laget innenfor hukommelsens biologi.

Overrasket svenskene

NTNU-rektor Gunnar Bovim forteller om positive reaksjoner på forelesningene.

– Nordmennene var begeistret. Svenskene ble nok overrasket, da de er litt mer formelle. De var nok ikke forberedt på at det skulle være så mange innslag med humor og underholdning. Men det slo veldig godt an.

Bovim tror ikke det er vanlig at nobelprisvinnere krydrer forelesningene med video og får publikum til både å synge og le.

– Det jeg har hørt fra Nobelkomitéen så langt, er at dette er helt nytt, så dette syns jeg de skal innføre som tradisjon, smiler han.