Sykdommer og lidelser


Laste ikon
LASTER INNHOLD

Folk bekymrer seg – helsetjenestene presses

Vi bekymrer oss mer for helsa – og forventer mer av helsevesenet. Aktiviteten i spesialisthelsetjenesten skrus opp, og forskerne spår 20 prosent vekst de neste femten årene.

ADHD-familier slites i alle retninger

Karrierer settes på vent, parfold ryker og søsken blir både opprørere og diplomater. Nedturene er mange i ADHD-familier. Men det finnes også lyspunkter.

Immunforsvarets skyttergrav kartlagt

Et gigantisk analysearbeid avslører hvilke gener som ligger hvilende, men klare til å bli aktivert av immunforsvaret. Og hva som skal til for å sparke dem i gang.

Pollensesongen blir lengre i Norge

Varmere klima og en ny art kan føre til at pollensesongen i Norge blir mye lengre enn vi har vært vant til. I verste fall fra februar til oktober.

Livreddende sensor for fulle blærer

En liten trykksensor kan skille mellom liv og død. Den testes ut på de første pasientene med ryggmargskader ved Sunnaas sykehus i april.

Kan barn med AD/HD hjelpes av en app?

Velferdsteknologi har vært assosiert med hjelp til eldre. Nå ser forskere om teknologi som digital kalender og smartklokke også kan støtte barn med autisme og AD/HD.

Dreper kreftceller med superlim

Med nanokapsler som inneholder kreftmedisin, har forskere lyktes med å angripe kreftsvulster med kirurgisk presisjon. Kapslene er blant annet framstilt av ørsmå dråper med superlim.

Røykekutt gir mindre halsbrann

Sliter du med å holde nyttårsforsettene dine? Her har du enda en grunn til å stumpe røyken og gå ned i vekt, en gang for alle.

Ny metode hjelper tvangslidende

Har jeg husket å låse døra? Slo jeg av komfyren? De fleste av oss får av og til slike tanker. For noen har dette langt verre følger. Men en ny metode i Norge gir håp.

Stigmatisert av slankeoperasjonar

Fleire sjukleg overvektige opplever å bli endå meir stigmatisert etter å ha gjennomført slankeoperasjonar, viser ny forsking.

Aktivitet kan gi demente bedre helse

Demente som aktiviseres innenfor interessefeltene sine, ser ut til å få økt livskvalitet og bedre helse. Forskere skal nå undersøke om dette holder stikk.

Mindre salt i maten

Det er fullt mulig å redusere saltinnholdet i en rekke matvarer med opptil 30 prosent – uten å redusere smaken.