Medisinmiks kan virke mot en hel virusgruppe
Ennå har vi ingen godkjent generell kur for enterovirus. Men forsøk i Norge virker lovende.
Ennå har vi ingen godkjent generell kur for enterovirus. Men forsøk i Norge virker lovende.
Hvor sikre kan vi være på at USA vil gjøre en ny innsats for verden hvis en fugleinfluensa-pandemi treffer oss i morgen?
Hvordan påvirket covid-19 Norge og livene våre? Forskere vet mye om det som endret seg, og om det som ble nøyaktig det samme etterpå.
Unge voksne med nedsatt arbeidsevne hadde god nytte av fire uker med tverrfaglig og døgnbasert rehabilitering. Stikkord: individuell tilpasning og et støttende fellesskap.
Forskningen gir håp for dem som er rammet av blodkreftvarianten KML. De kan få rett medisin raskere.
Pasienter med multippel sklerose (MS) og Parkinson kan bli bedre om de trener med høy intensitet, fordi det aktiverer nervesystemet og gir økt styrke. Nå utvikler forskere en app som skal gjøre treningen mer effektiv på hjemmebane – med telefonen som personlig trener.
For få år siden visste vi fint lite om hvordan det sto til med folks helse verden rundt. NTNUs nye æresdoktorer bruker 300.000 kilder for å skaffe oss oversikt.
Frivillige yter stadig oftere omsorg når familie og det offentlige ikke kan gi nok. Men hvor nær hverandre bør hjelperen og den som blir hjulpet komme?
Fedme og hormonforstyrrelsen PCOS kan gi helseproblemer i neste generasjon.
Kvinner med bekkenbunnplager avstår oftere fra sex enn andre. Én gruppe avstår fire ganger så ofte som gruppen med minst plager.
Et legemiddel under utprøving mot kreft, kan trolig også brukes til å drepe bakterier som er resistente mot antibiotika.
Mange med en kreftdiagnose fortsetter å røyke, selv om det er risikabelt. En forenklet test kan hjelpe med å forutsi om røykere antakelig greier å slutte. Sjekk selv hvor avhengig du er.
Forskere søker etter markører som kan avsløre risiko for hjerteinfarkt før pasienten blir syk. Bittesmå mikro-RNA og undergrupper av kolesterol kan være løsningen.
Et nytt måleverktøy identifiserer faresignaler på utbrenthet tidlig. Test deg selv med en forenklet versjon i denne saken.
Nær fire av ti av dem som rammes av sepsis, er ikke tilbake i arbeid etter to år.
Norge har en av de høyeste forekomstene av tarmkreft i Europa, og i år rulles det nasjonale screeningprogrammet ut for fullt. Men hvor blir det av pillekameraene?
Nordmenn blir stadig tyngre. Nå ber forskerne politikerne ta grep. «Vanlig» overvekt fører nemlig til større kostnader i helsevesenet enn fedme.
Alle trenger å puste – også celler i in vitro mikrofysiologiske systemer. Nå har vi gjort lovende funn med et materiale som forbedrer kvaliteten på eksperimentene.
Forskere konkluderer med at mange har unødige plager og at tilbudet til pasienter med tinnitus svikter på svært mange nivå.
Funn fra NTNU bidrar til å gjøre strålebehandling av kreft mer presis. Da blir den mer skånsom og effektiv. Pasienten slipper kanskje å være så dårlig etterpå.
Blodforgiftning, eller sepsis, forekommer hyppigere enn fagfolk trodde. Men dødeligheten har gått kraftig ned. Dette henger sammen.
De som har bedre kondisjon, henter ut færre medisiner mot angst og depresjon på apoteket.
– Legene må se på svangerskapslengde hos pasienter med luftveisproblemer, sier forsker Kari Risnes. Men er du født før termin kan du selv ta noen grep for å forebygge lungeinfeksjoner.
I nanomedisinen har det lenge vært et problem at immunforsvaret fanger opp og ødelegger nanopartiklene og medisinene de frakter med seg. Nå prøver forskere å heller utnytte dette til sin fordel i kampen mot kreft.