Vil sjøsette oppdrettsanlegg på 385 meter
En helt ny type oppdrettsanlegg som likner mer på en langstrakt offshore-plattform enn et tradisjonelt oppdrettsanlegg, kan snart møte norske bølger.
En helt ny type oppdrettsanlegg som likner mer på en langstrakt offshore-plattform enn et tradisjonelt oppdrettsanlegg, kan snart møte norske bølger.
Før var havbruk en attåtnæring. Nå er det storindustri. Næringen blir stadig bedre på sikkerhetsarbeid, men det er tydelig områder som bør forbedres.
Virus spres med strømmen i hav og fjord og tar livet av mange oppdrettslaks. Hvor bør oppdrettsanlegg ligge? Og bør alle være i bruk samtidig? Forskere vet nå mer om hvordan virusproblemet kan begrenses.
Lukkede merder kan løse flere av utfordringene havbruksbransjen sliter med i dag. Men slike konstruksjoner må tåle kraftige bølger – både inni og utenfor. Nå testes teknologien i Skipsmodelltanken ved SINTEF i Trondheim.
Det blir stadig mer mikroplast i havet. Også mengden maneter i havet øker. Hvorfor ikke bruke det ene problemet til å løse det andre med?
Vannet i settefiskanlegg kan fortelle mye om når og hvorfor sykdom oppstår. Nå skal forskere knekke vann-koden, og dermed spare fisken for plager og bransjen for store penger.
Robotteknologi er på vei inn i oppdrettsbransjen. Det vil gjøre det mulig å styre oppdrettsanlegg fra land.
Et nytt simuleringsverktøy kan forhindre at fisken blir skadet under avlusning.
Chile sliter så mye med lakselus i sine oppdrettsanlegg, at de søker hjelp hos konkurrentnasjonen Norge.
Forskere jobber med å imøtekomme matbehovet som befolkningsveksten fører med seg. Skal vi slippe å gå sultne i framtida må smitt og smule av råvarer benyttes, i tillegg til at vi for alvor må høste av de muligheten havet gir oss.
Oppdretts- og bryggeribransjen har mer til felles enn man kanskje skulle tro. De er begge avhengige av de viktige mikrobene.
Se forskernes labforsøk av en lukket oppdrettsmerd – med skade.
Samarbeid på tvers av bransjer må til for å utvikle ny teknologi.
Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge har forbruket økt med 341 prosent på 10 år. Men den største delikatessen er i fare.
Fiskeoppdretterne jakter på grønne løsninger utaskjærs. På veien er det nyttig kunnskap å hente både i olje- og bilindustrien.
Robotsyn gir oss selvstyrende droner, men kan også hjelpe oss med å holde øye med laksen i merdene eller se om barn er friske.
Langvarig stress hos oppdrettslaks gjør den sårbar for sykdom. Nå har forskere funnet en enkel og pålitelig metode for å måle stress slik at stressfaktorer lettere kan unngås.
Miljøutfordringene i oppdrettsnæringa er en viktig pådriver for utviklingen av “tette” laksemerder. Lab-tester har nå bragt lukkede anlegg i sjøen et skritt nærmere det muliges verden.
Mikroalger består av en eneste celle, men kan produsere alt fra mat til drivstoff ved hjelp av skreddersydd LED-belysning.
— Å snakke om en femdobling av oppdrettsnæringen nå er en vill tanke, sier professor Jon Olaf Olaussen, og vil redusere en av Norges største næringer.
Fosfor er nødvendig for alt liv. Men det er også en begrenset ressurs som vi sløser med.
Røktere på oppdrettsanlegg har selv vært med på å utvikle arbeidsklær skreddersydd for deres våte, vindfulle og rufsete arbeidsforhold. Det resulterte i et helt nytt bekledningskonsept.
Ved hjelp av 3D-teknologi kan du selv ta turen under vann og svømme rundt med laks.
Det er å klart for å bygge verdens første industrianlegg for oppdrett av hoppekreps. Den lille krepsen skal bli yngelfôr til produksjon av berggylt, tunfisk, kveite og andre marine fiskearter.