Sover du dårlig? Tren!
Folk i god form får sjeldnere reseptbelagte legemidler mot søvnproblemer fra legen. Det tyder på at de sover bedre.
De aller fleste av oss har problemer med å sove av og til. Men mellom 10 og 20 prosent av befolkningen sliter mer enn oss andre. De har alvorlige og langvarige søvnproblemer.
Mange av dem som sliter med søvnen tyr før eller siden til en eller annen form for sovemidler. Men antakelig burde noen av dem trene isteden. Det viser en studie som omfatter over 34.000 voksne mennesker.
– Vi ser at folk som er i bedre kondisjon har lavere risiko for å ta ut sovemidler på resept, sier Linda Ernstsen, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU.
Resultatene fra den ferske undersøkelsen er nå publisert i Mayo Clinic Proceedings.
Gode råd for bedre søvn
Disse rådene fra Helsedirektoratet kan også bidra til bedre søvn.
- Legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen.
- Unngå å sove på dagtid. Trenger du hvile – begrens middagsluren til maks 20 minutter.
- Ikke drikk kaffe, te eller cola etter klokka 17.
- Å være fysisk aktiv gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid
- Hvis du kikker på klokka om natta – gjem klokka.
- Soverommet bør være mørkt og kjølig, og unngå bruk av pc og mobil på senga.
- Dersom du ikke får sove, ikke bli liggende å vri deg, men stå opp og gjør noe annet.
- Sett av tid på dagen til å gå gjennom ting du bekymrer deg over.
Koblet helsedata med resepter
Forskerne tok for seg deltakere i den store Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT). I alt 240.000 trøndere har deltatt i denne undersøkelsen siden starten i 1984. Foreløpig er det gjennomført fire runder.
Helseundersøkelsen gir forskerne mulighet til å følge med på hvordan det går med folk gjennom mange år. Dataene derfra koblet de denne gang med informasjon fra det nasjonale Reseptregisteret. Der ble deltakerne i den tredje HUNT-studien (2006-08) fulgt til 1 januar 2018.
– Nesten 5800 av deltakerne hadde sitt første uttak av reseptbelagte sovemidler i løpet av studieperioden, sier førsteamanuensis Ernstsen.
Det betyr at rundt 17 prosent av deltakerne hadde såpass problemer med søvnen at legen vurderte at de trengte medisiner for det. Men de som hadde best kondisjon kjøpte altså mindre av disse reseptpliktige legemidlene.
Menn har størst utbytte
– Dette tyder på at det å ha god kondisjon også kan gi deg bedre søvn, slår Ernstsen fast.
Dessverre for kvinner er ikke effekten like stor for dem som for mennene. Funnene viser at menn med best kondisjon hadde 15 prosent lavere risiko for å ha behov for legemidler mot plagsomme søvnproblemer.
– Tilsvarende risiko for de best trente kvinnene var mye lavere. Men også kvinner som sliter med søvnen kan ha utbytte av å få bedre kondisjon, sier Ernstsen.
Studien er altså omfattende, og følger den voksne befolkningen gjennom lengre tid. Forskerne konkluderer derfor med at dette bør få følger når leger skal gi søvnråd til pasienter.
– Funnene våre gir støtte til at forbedring eller vedlikehold av kondisjon kan være et alternativ for å forebygge søvnproblemene, sier førsteamanuensis Ernstsen.
Referanse: Linda Ernstsen, Ekaterina Zotcheva, Xuemei Sui, Morten Engstrøm, Nicolás Martínez-Velilla, Ottar Bjerkeset, Bjørn Bjorvatn, Audun Havnen, Association Between Cardiorespiratory Fitness and Incident Purchase of Hypnotic Drugs in Adults: The HUNT Study, Mayo Clinic Proceedings, 2022, ISSN 0025-6196, https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2022.08.013