Frivillige skal ikke bli pasientenes venn
Frivillige yter stadig oftere omsorg når familie og det offentlige ikke kan gi nok. Men hvor nær hverandre bør hjelperen og den som blir hjulpet komme?
Frivillige yter stadig oftere omsorg når familie og det offentlige ikke kan gi nok. Men hvor nær hverandre bør hjelperen og den som blir hjulpet komme?
Nanomedisiner redder liv – men de kommer seg ikke fort nok ut på markedet og inn i kroppen til pasienten. Nå har forskerne laget oppskriften på hvordan det kan gjøres raskere og bedre.
Mange store oppdagelser og oppfinnelser springer ut fra grunnforskning. Særlig innenfor medisin, men også fra mange andre fagfelt. Her er noen av dem.
Nanomedisin med gassbobler har vist seg å være en unik måte å transportere cellegift inn i lungene til kreftpasienter. Metoden gjør presis og konsentrert behandling mulig – og hindrer samtidig en rekke bivirkninger fordi den bare virker lokalt.
Nevroforsker Nancy Kanwisher fant et område i hjernen som er viktig for å identifisere ansikter. Nå er hun vinner av Kavliprisen i nevrovitenskap.
Et legemiddel under utprøving mot kreft, kan trolig også brukes til å drepe bakterier som er resistente mot antibiotika.
Nær fire av ti av dem som rammes av sepsis, er ikke tilbake i arbeid etter to år.
Pasienter som har blitt friske av covid-19 og deretter får vaksine, utvikler en sterkere immunrespons. Vaksinen beskytter også mot nye varianter av viruset, viser forskning.
Forskere er på sporet av å finne behandling for sykdommer som er blitt ansett som uhelbredelige.
Forrige uke fikk ungarske Katalin Karikó og amerikanske Drew Weissman nobelprisen i medisin. Det fikk de for sitt arbeid med covid 19-vaksinene; den såkalte mRNA-teknologien. Men hva er den egentlig?
Funn fra NTNU bidrar til å gjøre strålebehandling av kreft mer presis. Da blir den mer skånsom og effektiv. Pasienten slipper kanskje å være så dårlig etterpå.
Ja, mener forskere, som mistenker at desinfeksjonsmidler brukt i matproduksjon faktisk kan øke det globale folkehelseproblemet.
Blodforgiftning, eller sepsis, forekommer hyppigere enn fagfolk trodde. Men dødeligheten har gått kraftig ned. Dette henger sammen.
Studien er liten, men viser at det kan lages et værvarsel for hvordan migrene kan utvikle seg – et helt døgn av gangen.
Hvordan oppleves det å være pårørende for sin nærmeste som er pasient i hjemmesykehus?
Kommunene fikk mer ansvar for spesialisthelsetjenesten i 2012. Det kan se ut som om dette har gitt et bedre helsetilbud for eldre.
Nanoteknologi kan gi mer effektiv behandling av pasienter med bukhinnekreft.
I nanomedisinen har det lenge vært et problem at immunforsvaret fanger opp og ødelegger nanopartiklene og medisinene de frakter med seg. Nå prøver forskere å heller utnytte dette til sin fordel i kampen mot kreft.
Hvorfor er kulde så skadelig når ulykken er ute? Og hvorfor er det nettopp kulde som gjør at noen pasienter berger livet, uten å få varige mén?
Endometriose: Bruker vi alt vi kan om kreft, er det lov å håpe at gode diagnose- og behandlingsmetoder kan utvikles mot kvinnelidelsen “alle” nå snakker om.
Hva om man kan “reise” til sykehuset via en avansert VR-brille? Forskere gjør det nå mulig ved hjelp av lokale helserom og bruk av såkalt augmented reality. Forsøkene er så langt lovende.
Koronavaksinene sparte 20 millioner menneskeliv allerede det første året. Hva er status og hvor går veien videre i kampen mot pandemien?
Kreft i bukhulen er vanskelig å behandle og har dårlige prognoser for overlevelse. Men en ny og effektiv nanomedisin gir håp. Nå blir SINTEF-teknologien eget spinoff-selskap.
Blir du tung i rumpa fordi du sitter for mye foran skjermen og spiller? I så fall er dette gode nyheter. Spillet BitPet krever at du beveger deg for å gjøre det godt.