Arkiv

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Snøkanon lager snø

– Kunstsnø har ufortjent dårlig rykte

Snøkanoner og kunstig snø kan høres både naturstridig og klimafiendtlig ut. Men i en mildere og regntung fremtid kan kunstsnø være en bærekraftig løsning, mener forskere.

Testing av dynamiske undervannskabler hos SINTEF.

Dynamiske kabler – havinstallasjonenes navlestreng 

Tenk deg at ledningen til huset ditt ikke bare skal tåle høy strømføring, vær og vind, men også saltvann, havstrømninger, temperaturendringer og store bevegelser. Dette er den store utfordringen når store, elektriske konstruksjoner til havs skal kobles sammen med strømnettet.  

Kvinne holder en skinne for testing av langrennski innendørs. Til artikkel om forskning på fluorfrie ski

Nå skal de lage verdens raskeste ski

De rekker ikke årets VM i Trondheim, men NTNU-forskere mener verdens raskeste og mest fleksible langrennski er klare til start under verdensmesterskapet i Falun 2027.

Mikrotrening. Person om løper

Tren bittelitt – kom i form

Mikrotrening er blitt vinterens store snakkis: Effektiv fysisk aktivitet i små doser gir store helsegevinster både for den som trener og for samfunnet som helhet, understreker forskerne.

KOLS-pasient

Avslører sykdom gjennom pusten din

Norske forskere jobber med å utvikle utstyr som skal oppdage biomarkører i pusten. Dette kan bidra til å oppdage symptomer som KOLS raskere, og endre livet til millioner av mennesker som lider av sykdommen.

Bilde av en hånd som putter stemmeseddelen i en valgurne.

Hvordan kan KI påvirke stortingsvalget 2025?

En ekspertgruppe har kartlagt hvordan kunstig intelligens kan påvirke valg. Den gir regjeringen anbefalinger om hvordan vi kan gjennomføre trygge, demokratiske valg i Norge også i framtida.

Hjerneforskning: Illustrasjon av rotte som sveiper

Sveipene som overrasker hjerneforskere

Nytt forskningsgjennombrudd ved Kavli-instituttet avdekker en aktivitet i gittercellene som antar en følehornlignende form. Den benytter rottene til å sondere omgivelsene omkring seg.

Restråstoff - altså fiskeslo og restene fra fangsten inneholder verdifulle næringsstoffer. I dag går det meste over bord. Foto: iStock

– Vi kaster verdifullt råstoff på havet

Verden trenger mer av de verdifulle næringsstoffene som finnes i slo, lever og rogn. Samtidig kastes mye av dette råstoffet på havet. Det er det god grunn til å slutte med.

Teknostress: forsker Solveig Evenstad

Forsker advarer mot teknostress

Ny teknologi skal få oss til å gjøre enda mer. Nå advarer forsker mot hva «effektiviseringshysteriet» gjør med oss og arbeidsplassene våre.

Mininyre, et såkalt organoid, dyrket fram i laben og fotografert med mikroskop. Foto: SINTEF

– Disse stamcellene kan bli til nesten alt mulig i kroppen

De ser ut som små celleklumper – men er i praksis ørsmå nyrer, dyrket fram i laboratoriet av forskere. Den nye teknologien gir oss mer nøyaktige svar på hva kroppen vår tåler av medisiner og miljøgifter og trumfer dyreforsøk.

KORTNYTT

Ny norsk satsing på kvanteteknologi

Kvanteteknologi gjør det mulig å løse langt mer komplekse beregningsutfordringer enn vanlige datamaskiner, blant annet innenfor områder som materialutvikling, medisin og optimering.

Soldatfluelarver som har vokst på næring fra slam. Foto: Havforskningsinstututtet

Jakter på ny og sirkulær fôrressurs fra havet

Børstemark og soldatfluelarver kan vokse på slam fra oppdrett og bli til proteinrikt fôr for fisk og husdyr. Men giftige stoffer kan bli med i loopen. Nå vet forskere mer om hvilke stoffer vi må holde øye med.

Husdyr trend: Kyr i fjøs

Noen trender i matproduksjonen fra husdyr er positive

Forskerne beregnet hvor mye energi som kreves for å produsere maten vi spiser, og hvor mye energi vi får tilbake i form av kalorier. Dette gir et bilde av hvor effektiv, eller ikke, verdens matproduksjon er.