Miniorganer gir håp om behandling av sykdommer
Mange store oppdagelser og oppfinnelser springer ut fra grunnforskning. Særlig innenfor medisin, men også fra mange andre fagfelt. Her er noen av dem.
Mange store oppdagelser og oppfinnelser springer ut fra grunnforskning. Særlig innenfor medisin, men også fra mange andre fagfelt. Her er noen av dem.
Her er en kort historie om hvordan dumme spørsmål kan endre kursen for en hel industri. Om hvordan geniale løsninger møter motstand, fordi de rett og slett virker for enkle.
Tenk om alle blir enige om å gjøre alt vi kan for å hjelpe kloden. Nå. Hvordan står det til med naturen og oss i år 2050 da? Og hva må vi gjøre? Vi har spurt sju forskere.
En kunstig «nese» fra Norge beskytter astronautene mot giftige gasser. Nå skal den til månen. Kanskje helt til Mars.
Når Norges største innsjø skal sikres for fremtidige generasjoner, står ingeniører og biologer skulder ved skulder med både filosofer, samfunnsvitere og historikere.
Klodepinen gjør allerede vondt. Men det finnes løsninger du kanskje ikke har hørt om – og som er klare til bruk.
Nobelpris var ikke målet. Ikke bare å løse Alzheimergåten heller. Moser og Moser sikter høyere enn det.
De jakter om natten og navigerer i mørket etter ekko for å finne insekter og annen mat. Om vinteren må flaggermus i Norge klare seg som best de kan i en slags dvale. Hvordan de fikser dette, har vi visst lite om. Før nå.
Å bo nær en isbre, er som å ha en nyttig, men lunefull nabo.
Når klimaet blir varmere, øker faren for at naboen slår seg vrang.
En gruppe forskere vil hjelpe samfunn som lever med breer som smelter.
NTH hadde en særskilt status og utdanningen ga gode karrieremuligheter. Dette fikk kvinner til å bryte glasstaket tidlig på 1900-tallet og bli kjemi-ingeniører. Men bak måtte det stå en støttende mann.
Med flo og fjære som kraft, ønsker musikkprofessor Øyvind Brandtsegg å inspirere landets politikere til å lage kortreist energi – og gi like mye tilbake til naturen som man henter ut.
Et fly med mye is på vingene eller propellene vil før eller siden kræsjlande. Forskere ved NTNU har gjort flere funn på hvordan droner kan fjerne is fra vingene automatisk.
Sopp gir oss liv, legoklosser og fantastisk inspirasjon til skrekkfilmer. Om du tror du vet hva sopp er, tar du antagelig feil.
900 trøndere har donert kroppen sin til forskning når de en gang dør. Hvorfor gjør de det, og hva brukes kroppen egentlig til? Bli med inn på anatomisk laboratorium ved NTNU.