Neppe flere KRISER enn før – men flere kriseoppslag
Om du ser på medieoppslagene, kan det virke som om verden kastes ut i den ene krisen etter den andre, og at det aldri har vært verre. Men det er ikke nødvendigvis sånn.
Om du ser på medieoppslagene, kan det virke som om verden kastes ut i den ene krisen etter den andre, og at det aldri har vært verre. Men det er ikke nødvendigvis sånn.
– For å si det enkelt, så slutter konflikter på tre ulike måter, sier fredsforsker Karin Dyrstad.
Afghanistanveteraner flest greier seg fint. Men noen sliter. Sinne er hovedproblemet, ikke PTSD.
USA er fortsatt en global makt uten historisk sidestykke. Så hva skal egentlig til for at denne tilstanden endrer seg? Fire mulige utviklingstrekk eller hendelser virker å være plausible kandidater.
Frykten for at krigen mellom Israel og Hamas skal utvikle seg til en storkrig blir stadig mer uttalt. Det vil i så fall være en eskalering ingen av partene er interessert i, mener NTNU-forsker.
Aldri før har flere mennesker vært på flukt. Hvordan bør skolen ta imot elever med flyktningbakgrunn, barn og unge som har opplevd at deres mening ikke har en verdi?
For første gang fortelles den fulle historien om hvordan mange hundre lærere holdt ut flere måneder med tortur, sult og sykdom under 2. verdenskrig fordi de nektet å undervise nazistisk ideologi.
Slik beskrives demokratiprosessen i flere av de tidligere Sovjet-statene som vant sin frihet på 1990-tallet og fremover. Nå skal forskere foreslå nye måter å bygge demokrati på.
Ukraina presser visst Russland i krigen. Hvordan kan det gå an? Og er dette gode nyheter mot et autoritært regime med atomvåpen?
Rask gratisinnsats i Norge ga it-løsning som verner flyktninger mot menneskehandlere på den polsk-ukrainske grensen. På sikt kan denne typen hjelpearbeid bli økonomisk selvbærende.
Krigen i og over Ukraina har vart i en måned. Det er liten grunn til å anta at den er over med det første.
Land oppstår, endres og forsvinner. Et ERC Grant på 20 millioner skal bidra til å vise hvordan gamle stater påvirker konflikter og demokrati i dag.
Mange har stilt spørsmål ved hvordan folkerettsbruddene i Ukraina og Russlands vilje til militær maktbruk påvirker Norge. Flere langsiktige konsekvenser kan trekkes frem.
Invasjonen av Ukraina har gjort det tydelig at vi er avhengige av våre allierte. Vår sterkeste allierte trekker seg nesten aldri ut. Men er det lurt?
Krigens dypeste årsaker ligger i de maktpolitiske justeringene i kjølvannet etter Sovjetunionens kollaps. Men maktbalanse alene kan ikke forklare krise og krig.
– Dette er en absurd situasjon, og et grovt brudd på folkeretten. Dette får automatisk betydning for Norge, sier NTNU-forsker om Russlands invasjon av Ukraina.
Krigen i Ukraina har vært en varslet katastrofe. Varslene har kommet fra Russland – de har kommet over minst 15 år, og de har vært konsekvente. Men de har blitt ignorert av omverdenen. Russlands invasjon av Ukraina representerer taperens ultimate hevn.
Med stadig større forskjell på fattig og rik, gror konspirasjonsteoriene godt. Fortsatt tror mange i USA at demokratene “stjal” valgseieren fra Donald Trump. USA mangler mye av det et samfunn trenger for å forebygge ekkokamre.
USA kaster kortene. Blir Afghanistan igjen et fristed for terrorister? Taliban trenger ikke verdens anerkjennelse, men må kanskje inngå noen kompromisser likevel.
I 2021 er det ti år siden terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet fant sted 22. juli. Hvordan har hendelsene påvirket oss?
Flere anmelder voldtekt enn før. Egne overgrepsmottak kan være en del av årsaken. Mottaket ved St. Olav har tatt imot overgrepsofre i 30 år.
Krigsveteraner som ikke selv var i livsfare, har flere psykiske problemer, enn de som ble beskutt. Dette går fram av en studie som kartlegger veteraner etter krigen i Afghanistan.
Kanskje har USAs president et poeng. Snylter europeiske Nato-land på USAs forsvarsinnsats?
Seksuelle overgrep i krig får mer oppmerksomhet på grunn av Nobels fredspris. Men ingenting tyder på at vi får færre overgrep.