Ansatte bruker ChatGPT som rådgiver. Hvor bra er det?
Ferske data om folks jobbvaner gir grunn til å undersøke om kunstig intelligens (KI) kan hemme samarbeid og kunnskapsdeling i arbeidslivet.
Ferske data om folks jobbvaner gir grunn til å undersøke om kunstig intelligens (KI) kan hemme samarbeid og kunnskapsdeling i arbeidslivet.
Et hav av yrkeskunnskap lar seg ikke nedfelle verken i dataprogrammer eller på papir. Det bør barn få vite allerede i grunnskolen, for nå er denne formen for viten utrydningstruet.
En fysisk forslagskasse funker ikke i 2023. Men hvorfor ikke bare lage en Facebook–gruppe eller sette opp en epostadresse? Alternativet skal du få vite mer om nå.
I skyggen av sjokkoppslag om at frykt vanskeliggjør varsling av feilbehandling ved stort Oslo-sykehus, har noen i it-bransjen gått motsatt vei: Skapt felles læring nettopp når noe var galt.
Å jobbe hjemmefra eller fra hytta har blitt vanlig. Men hvordan kan it-utviklere og andre team samarbeide mest mulig optimalt når arbeidshverdagen ikke er knyttet til ett sted?
Hjemmefra snakker du mye med faggruppen din – bra for idégjennomføring. Derimot snakker du mindre med andre grupper – dårlig for utklekking av nye ideer. Men dette kan fikses.
Digitalt samarbeid krever mer kontorareal, ikke mindre. Det krever i alle fall ikke åpne kontorlandskap.
DNVs skipsinspektører slapp å reise inn til fysiske møter etter pandemien, men nå er de tilbake rundt møtebordene igjen: De virtuelle møtene hindret vesentlig kunnskapsdeling.
Mange sjefer synes de jobber bra med psykososiale arbeidsmiljøforhold. Mange ansatte er uenige i det, ifølge ny rapport. Ikke så rart, kanskje, for folk viser seg å definere begrepet ulikt.
Hjemmekontoret er kommet for å bli – og gjør lagbygging viktigere enn noen gang. For tilbudet om fleksibilitet kan gjøre de ansatte mindre lojale, viser ny forskning.
Uventet nok dropper folk pauser når de jobber hjemmefra. Det gjør dem både mindre kreative og mindre produktive.
Hvordan sørge for at alle opplever mestring og utvikling? Dette er blant utfordringene arbeidsgivere nå bør stupe inn i idet hjemmekontoret viser at det er kommet for å bli.
Enkelte yrker fikk det mye travlere på grunn av Covid-19. Det gikk ut over søvnen for flere arbeidstakere i samfunnskritiske yrker.
Nyansatte vet ikke hva de ikke vet om sin nye rolle. Fra hjemmekontoret er det ikke så lett å føle seg frem. Nå viser forskning hvordan slike og liknende floker kan løses.
Hva er best i den nye, hybride hverdagen – digitale eller fysiske møter? Spesielt ledere er opptatt av dette. Men det er et annet spørsmål du bør være mye mer opptatt av å finne svaret på.
Digitale møteplasser kan fungere. Men noen grep gir bedre samhold og resultater.
De er blant de fremste idrettsutøverne i verden. Men få kvinner leder internasjonale idrettsorganisasjoner.
Folks humør på Twitter varierer nesten fast med døgnet og uka. Gjett når vi er blidest og liker oss selv og verden best.
Likestillingshindre i forskning kan fjernes med enkle grep.
Professor Letizia Jaccheri er årets vinner av Oda Award Woman. Prisen får hun for arbeidet med å få flere kvinner til å velge teknologifag.
Mange milliarder kan spares og tjenes ved å digitalisere gruvedrift og metallindustri. Kina og Norge samarbeider for å få det til.
Norske bedrifter lykkes for dårlig med it-prosjekter utenlands. Men forskere har sett på hvordan det kan gjøres – på tvers av kultur. Her er deres råd.
Koronaviruset har tvunget bedrifter til å endre måten de organiserer arbeidshverdagen på. Mange jobber på hjemmekontor uten problemer. Det er lite som tyder på at disse endringene blir reversert etter pandemien.
Sannheten om hva algoritmenes inntog vil bety for arbeidslivet, ligger trolig et eller annet sted imellom ytterpunktene i medienes robotiseringsdebatt.