Fullt mulig å høste plankton fra havet
Norges havbruksindustri kan seksdobles innen 2050.
Norges havbruksindustri kan seksdobles innen 2050.
En interessekonflikt mellom fiskerinæringa i Namibia og internasjonale gruveselskaper, har fått namibiske myndigheter til å søke råd hos norske forskere.
Sushi er mer populært enn noen sinne. Men mange av ingrediensene importeres fra Asia. Nå vil norske forskere dyrke et kortreist alternativ til den populære tangsalaten Wakame.
Forskere har nå utviklet et detaljert kart over havstrømmer langs kysten av Nordland. Kunnskapen vil bedre beredskapen ved fiskesykdommer, havari, forurensning, og algeoppblomstringer.
Norge og Japan er blant de ytterst få gjenværende hvalfangernasjoner. Men det spørs hvor lenge de vil være det.
Når vi tar en skje tran, har den vært gjennom mange ledd i næringskjeden. Hvorfor ikke gå rett til kilden?
Når algene blir for små til å dele seg, begynner de å ha sex. Gjennom å kontrollere algenes sexliv kan det dyrkes frem ønskede egenskaper for bruk i både mat og medisiner.
Mens dagens bonde kan skue utover sin bugnede åker fra låvebrua, kan framtidens bonde se utover havets åker fra strandkanten. Kanskje dyrker han alger som spiser oljesøl.
Forskere vil gjøre det like billig å foredle fisk i Norge som å sende den til Kina.
Tare er fin å se på, men framfor alt en […]
Restråstoff fra sild har til nå blitt brukt som grunnlag […]
Nordisk ministerråd har gitt støtte til et nytt, nordisk masterprogram […]
Jorunn Skjermo gjør sitt for at biler skal få grønt drivstoff fra havet.
For aller første gang har mikroalgen Thecadinium yashimaense blitt oppdaget […]
Dyreplanktonet raudåte er i dag den største enkeltressursen i norske […]
Fiskefett er blitt for verdifullt til bare å brukes i omega 3-kapsler. Det kan gi Norge store fortrinn.
Dei råaste fiskarane får dei største kvotane. Ei anna kvoteordning kan redde fiskestammene.
Maneter fra Trondheimsfjorden kan vise seg å bli eksportvare og […]
I SINTEF SeaLabs lokaler dyrkes ulike mikroalger som blir […]
Et dykk noen mikrometer ned i den tynne hinnen på havoverflaten, og en fascinerende mikroverden åpner seg. Dette er et eldorado for bakterier. Og for forskere.
Etter 1000 års fravær dukket blåskjell plutselig opp på Svalbard igjen. Oppsiktsvekkende – men ikke et bevis på global klimaendring.
Havets villfiskressurser er begrenset, og det er viktig at trålen […]
Norge produserer 600 000 tonn fiskeavfall i året. Mye av dette kan bli til fiskegelatin og en ny næring for landet.
Forurensning kan true bestanden av raudåte, som er viktigste næring for flere store fiskeslag. I Trondheim har forskere imidlertid lykkes med å etablere en levedyktig bestand i laboratoriet. Dermed kan de undersøke om bekymringen er vel fundert.