Edvard Moser, Weijian Zong and May-Britt Moser, all holding the Mini2P mini microscope.
Edvard Moser, Weijian Zong and May-Britt Moser holder i hvert sitt mini-microskop. Foto: Kavli-instituttet

Trondheimsoppfinnelse ut i verden

Kavli-instituttet ved NTNU mottar millioner for å dele egen teknologi med hjerneforskere i verden.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg og kona Dr. Priscilla Chan ønsker å donere det meste av overskuddet fra Facebook til veldedige formål. Gjerne innen forskning.

Chan Zuckerberg-inititativet har en visjon om å utrydde alle sykdommer i løpet av dette århundre, og er opptatt av teknologi og ny kunnskap som kan bidra til dette.

Professorene og nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser ved Kavli-instituttet søkte Chan Zuckerberg-inititativet, og fikk tilslag.

Bakgrunnen er fjorårsnyheten fra Mosermiljøet  om at de hadde skapt et nytt minimikroskop. Det fikk navnet Mini2P. I forskningen brukes gjerne forsøksmus, og minimikroskopet kan filme hva som foregår mellom tusenvis av hjerneceller over flere plan samtidig som musa kan bevege seg helt fritt.

Musa Leif Erikson med Mini2P på hodet.

Musa Leif Erikson med Mini2P på hodet. Foto: Kavli-instituttet, NTNU

May-Britt og Edvard Moser har valgt ikke å ta patent på oppfinnelsen, men deler kildekoden med resten av verden. Slik kan flere hjerneforskningsmiljøer få nytte av denne oppfinnelsen, og sjansen for å avdekke flere av hjernens hemmeligheter, øker.

Nobelprisvinnerne mottar et stipend på 5-6 millioner kroner fra Chan Zuckerberg-inititativet. Pengene går til en mikroskop-spesialist som skal reise rundt å lære andre hjerneforskningslaboratorier å benytte den nye teknologien.