Kavli-instituttet med på å utvikle morgendagens hjerneforskningsteknologi

Hjerneforskere har fått en ny favoritt i verktøykassa: Neuropixels 2.0. – Dette åpner dørene for eksperimenter vi for fem år siden bare kunne drømme om!, forteller Edvard Moser.

Neuropixels 2.0 er en bitteliten hjerneprobe av silisium, som inneholder flere rader med enda mindre mikrofoner.
 

Disse supersmå mikrofonene kan lytte til samtalene mellom tusenvis av hjerneceller over et eller flere områder av hjernen. Dataene proben registrerer, er selve aktiviteten som gir opphav til våre intellektuelle evner som læring og hukommelse.

Ny generasjon hjerneprober. Foto: Rita Elmkvist-Nilsen

Neuropixels 2.0 kan lytte til de samme hjernecellene i en tidsskala som spenner fra tusendedels sekunder opp til måneder! Med bare 1/3-del av størrelsen til sin nylige forgjenger, er den liten nok til å bli båret på hodet til ei lita mus, som løper fritt rundt og utforsker ulike miljøer.

– Utviklingen av denne hjerneforskningsredskapen viser verdien av samarbeid på tvers av nasjonale grenser og disipliner, sier Moser.

De norske hjerneforskerne Richard Gardner, Edvard Moser and Abraham Zelalem Vollan fra Kavli-instituttet i Trondheim har tatt del i det internasjonale forskningssamarbeidet. Foto: Rita Elmkvist-Nilsen


Kilde: Richard Gardner, Edvard Moser and Abraham Zelalem Vollan m.fl Neuropixels 2.0: A miniaturized high-density probe for stable, long-term brain recordings. Science