Denne dingsen redder deg på glatta
Allerede blitt komfortabel med piggsko på vinteren? Da er du kanskje klar til å ta enda et steg for å takle den evige by-hålka på vinterstid.
Forrige uke var det ekstremt glatt i hovedstaden. I gjennomsnitt har 50 personer havnet på legevakten etter fall på glatta hver eneste dag i årets første måned. Det utgjør en ekstra stor risiko for hoftebrudd.
Ifølge NRK opplever nesten 10.000 personer hoftebrudd hvert år. Litt over halvparten av bruddene er lårhalsbrudd, viser tall fra Norsk helseinformatikk.
Svinedyrt mannefall
– Kostnadene knyttet til behandling, rehabilitering og sykehjem kommer seg på mellom 1,5 og 2,5 milliarder kroner i året, opplyser forsker og produktdesigner Tore Christian Storholmen i SINTEF.
Dette er tall han og forskerkollegene vil til livs. For lårhalsbrudd har store konsekvenser både for individ og samfunn. Nå lanserer de et helt nytt produkt: Hoftebeskytteren HiP i samarbeid med bedriften Protex i Ålen.
Hoftebeskytter i sportsutgave
Dingsen en myk og smidig hoftebeskytter med sporty design. Men når den utsettes for støt fastner den og fordeler trykket utover et større areal. Det skjer på grunn av et avansert polyuretanskum, som kan absorbere hele 90 prosent av et støt.
– Problemet med hoftebrudd er enda større enn det kan se ut som. For eldre med hoftebrudd er dødeligheten etter ett år så høy som rundt 25 prosent. Med andre ord kan det nyutviklede beltet som beskytter deg ved fall bidra til å bøte på et folkehelseproblem, understreker Storholmen.
Beskytteren ser også overraskende bra ut – og minner mest om et sporty belte. Det er ingen tilfeldighet. Dagens eldre ifører seg nemlig ikke hva som helst.
Målet vårt har vært å designe en hoftebeskytter som folk faktisk er villig til å bruke. Det kan spare samfunnet for enorme summer. I tillegg kommer økt livskvalitet og i ytterste konsekvens lengre liv for enkeltpersoner, sier forskeren.
– Vi har samarbeidet tett med brukere, fysioterapeuter og ergoterapeuter underveis, hatt flere workshops og mye testing. Vi har fått oss flere «realitychecks» i forhold til utformingen og brukervennligheten, smiler Storholmen. I tillegg har Trondheim kommune hjulpet oss med å teste ut prototypen.
Produsenten blir nedringt
Hos bedriften Protex i Ålen, som er produsent, har hålka betydd travle dager:
– Vi er nesten nedringt av folk som har hørt om produktet og som gjerne vil ha det. Både leger, fysioterapeuter og behandlere som jobber med rehabilitering – og folk som faktisk ønsker å bruke HiP i sportssammenheng – eller på privat basis. Så vi er rimelig trygge på at vi har laget et produkt som folk vil ha, sier daglig leder Margrethe Engan Gjære i Protex.
Nå jobber vi på spreng med å få til en forhandleravtale, slik at produktet blir tilgjengelig i butikker for folk flest. I mellomtiden har vi bestemt oss for å selge beltet via nettsiden til Protex, sier hun.
Design og funksjon er alfa omega
Den store pågangen overrasker heller ikke forsker Tore Christian Storholmen i SINTEF.
– Det eneste tilbudet som har vært før, er dette, sier forskeren og tar fram en stor, uformelig og klumpete truseaktig sak. To store skumputer ligger i lommer på sidene for å beskytte hoftene. Den skal altså gjøre den samme jobben som forskernes nyvinning.
– Problemet er at den ikke brukes, den gir assosiasjoner til sykdom og ikke aktivitet, sier han. Et viktig suksesskriterium har vært å fjerne hjelpemiddelutseendet, og gi produktet et sporty uttrykk.
FAKTA:
Polyuretanskum er et avansert materiale som har dynamiske og støtabsorberende egenskaper. Opptil 90 prosent av støtet kan absorberes ved fall.
Materialet er i utgangspunktet mykt, men endrer egenskap ved støt ved at det fastner og fordeler trykket på et større areal. Det forblir mykt etter støtet. Dermed kan det utformes på en tynnere og mer komfortabel måte, samtidig som sikkerheten ivaretas.
SINTEF har i samarbeid med NTNU evaluert materialet, og kommet fram til optimal tetthet og tykkelse ved fall og ulike typer støt.
Produsenten Protex har fått midler til samarbeidsprosjektet med SINTEF gjennom Skattefunn-ordningen, som administreres av Forskningsrådet.
Tilbakemeldingene fra “testpilotene” vitner om at Storholmen og Protex har lykkes med å nå målet sitt. Ifølge Storholmen rapporteres det om økt trygghet; brukere tør bevege seg uten støtte, de tør gå og bevege seg mer, er mer avslappet og bevegelsene er mindre anstrengt. Hoftebeskytteren tilfredsstiller også brukernes estetiske krav. De liker uttrykket og materialvalget.
Resultatet er et tynnere, mer brukervennlig, justerbart belte som kan brukes utenpå klær. Beltet er kledd i et pustende materiale som transporterer bort fuktighet.
– Vi ønsker at produktet kan tas i bruk av folk i målgruppen så tidlig som mulig, og tilgjengelighet er derfor et viktig stikkord. Det blir spennende å se om produktet tar av når det kommer på markedet for fullt om kort tid, sier produktdesigneren.
For moderne livsstil og ungdommelig sinn til tross: Tallens tale er klar. Risikoen for fall øker fra 65-års alder, og 30 prosent av alle over 65 opplever fall hvert år.