Ny laser kan gi bedre selvkjørende biler og internett
Den nye teknologien løser mange av problemene med lasere i dag.
Den nye teknologien løser mange av problemene med lasere i dag.
Et nytt elektronisk valgsystem tåler angrep fra kvantedatamaskiner. Da kan digitale valg bli trygge nok, også i fremtiden.
Tilbakefall etter soning i fengsel er et kjent problem. En ny studie viser hva som skal til for å bryte sirkelen og bygge varig endring.
Fridtjof Nansen utforsket de polare strøk både som polfarer og vitenskapsmann. Ti forskningsinstitusjoner har gått i Nansens fotspor og samarbeidet tett for å undersøke Barentshavet. Dette har skapt en unik kunnskapsbase.
Når skole, helse og arbeidsliv styres etter gamle kart og rigide regler, kan det bli trøbbel selv om alt gjøres «riktig». En ny navigasjonsmodell med tre soner viser hvordan vi bedre kan forstå både oss selv og samfunnet.
Når norskundervisningen er på sitt kjedeligste, eller kjemioppgavene er umulig å fatte, så kan hjelpen være en 121 centimeter høy robot som triller rundt mellom studenter og elever.
Inga Strümke debuterer snart med en helt ny sjanger, en forestilling som kombinerer vitenskap og teater, og vil utfordre våre tanker om kunstig intelligens.
Utviklerne av BitPet skal samarbeide med folk ved NTNU for å undersøke om spillet gir helseeffekter.
Kriminalomsorgen er en av Norges mest krevende arbeidsplasser og har et høyt sykefravær. De har deltatt i utviklingen av den nye plattformen HealthIntel som kan bidra til at færre er borte fra jobben.
Den dro fra jorda i en av Elon Musks raketter for litt siden. Nå er forskningssatellitten fra NTNU i full sving med å overvåke kyst og havområder.
To førsteamanuenser ved NTNU får 43 ERC-millioner for å forske på molekylmodeller og på genvariasjoner som kan påvirke dyrs overlevelsesevne.
Det er blant dagens hackerspirer vi finner morgendagens cybersikkerhetstalenter.
Ville du velge å justere strømforbruket ditt, om du fikk et varsel på mobilen din om de dyreste timene neste dag? Forskning viser at god informasjon kan påvirke strømforbruket vårt.
Det som startet med en sprø idé har siden oppstarten skapt innovasjoner i verdensklasse.
Kunstig intelligens gjør det lettere å lage og spre villedende informasjon på nettet. Løsningen? Mer kunstig intelligens.
Inga Strümke tror ikke kunstig intelligens tar over verden med drapsroboter. Men området trenger likevel regler. Nå får vi dem.
Vikingene omga seg med tekstiler rikt illustrert med fortellinger. Nå skal 1200 år gamle biter fra Osebergskipet pusles sammen.
For mange dør i trafikken. Opplæring i fullskala kjøresimulator kan bidra til tryggere sjåfører. En KI-kjørelærer kan skreddersy opplæringen. Den som trenger å trene på rundkjøringer, kan gjøre unna 30 slike på 30 minutter.
Ett eneste norsk forskningsprosjekt fikk penger fra ERC i denne omgang.
Kun ved hjelp av ett enkelt bilde fra et pillekamera har forskere lyktes i å lage en tredimensjonal modell av tykktarmen. Den nye metoden gir mye bedre bilder, og kan hjelpe spesialistene til å oppdage sykdom raskere.
Kan måten snøen glitrer på gi oss bedre skredvarsler og tryggere selvkjørende biler?
Forskere i Trondheim utvikler en ny medisin for diabetikere som daglig setter insulin på seg selv. Nøkkelen er et hormon som får de minste blodårene til å slappe av på innsiden.
Norge har en av de høyeste forekomstene av tarmkreft i Europa, og i år rulles det nasjonale screeningprogrammet ut for fullt. Men hvor blir det av pillekameraene?
Forskere ved NTNU har utviklet maskinvare som får datasystemer til å jobbe smartere og raskere, og bruke mindre energi.