Team som samarbeider om å gjemoppbygge i Ukraina ved hjelp av ødelagte bygningsmaterialer.
F.v. Mariam Karapetian (SST), Trond H. Olsen (Nocon), Olga Sorochenko (Regional development agency of Odesa), Anneli Alatalo Paulsen (SINTEF), Olena Koltyk (UST) og Christian Engelsen (SINTEF) på konferansen ReBuild Ukraine. Her på den norske paviljongen under paraplyen til Innovasjon Norge og Norwegian – Ukrainian Chamber of Commerce. Foto: Nocon

 

Skal bidra til bærekraftig gjenoppbygging i Ukraina

Norske forskere skal samarbeide med ukrainske aktører. Målet er å bruke avfall fra ødelagte bygninger til gjenoppbyggingen av landet.

Ved slutten av 2022 var mer enn 150 000 boligbygninger helt eller delvis ødelagt som følge av krigen i Ukraina. Men siden avfallsmengdene er enorme, er også potensialet for resirkulering stort.

Forskningsleder Anneli Alatalo Paulsen og sjefforsker Christian Engelsen fra SINTEF deltok på konferansen ReBuild Ukraine i Warsawa i november. Der inngikk SINTEF en avtale om samarbeid med tre lokale partnere; entreprenøren Stroispetstechnika, NGOen Ukraine Support Team og Regional Development Agency of Odesa, samt norske Nocon. Nå har de søkt prosjektstøtte til Norad.

Målet med prosjektet er å undersøke hvordan avfall fra ødelagte bygninger kan resirkuleres og blir til fullverdige byggematerialer. Slik kan behovet for råmaterialer som sement og naturlige tilslag reduseres, samtidig som miljøpåvirkningen reduseres.

Prosjektet er planlagt å vare i to år, og målet er å teste potensialet for resirkulering. Dette inkluderer vurdering av både de tekniske, miljømessige og økonomiske mulighetene og barrierene.

Kan bli en ny industri

Behovet for byggematerialer i Ukraina er utømmelig. I tillegg til det enorme antallet bygninger som må gjenoppbygges, har krigen også forstyrret tilgangen på viktige råmaterialer som sement, tilslag og stål. Landets sementindustri er særlig hardt rammet, med betydelig redusert produksjonskapasitet.

– Hvis vi lykkes, kan det bidra til å etablere en ny industri i Ukraina innen ombruk og resirkulering av byggematerialer. Dette vil ikke bare skape arbeidsplasser og stimulere økonomien, men også bidra til landets langsiktige gjenoppbygging og motstandskraft, sier Alatalo Paulsen i SINTEF.

Partnerne i prosjektet er forpliktet til å dele sine funn med interessenter på tvers av byggenæringen, inkludert myndigheter, NGOs og internasjonale organisasjoner. En del av arbeidet blir også opplæring av lokale myndigheter, utviklere, entreprenører og resirkuleringsoperatører.