ERC-stipend for mer bærekraft innenfor mat i Kina
Forsker Marius Korsnes ved NTNU er tildelt ERC Starting Grant fra Det europeiske forskningsrådet ERC. Han skal utforske begrepet «sufficiency» – tilstrekkelighet –innenfor feltet urban, bærekraftig mat.
I Kina bor det 1,4 milliarder mennesker. De siste 30-40 åra har melk og kjøtt, særlig svin, blitt en mye større del av kinesernes meny.
– Jeg ønsker å forstå hvorfor og hvordan produksjon og forbruk av disse matvarene har vokst så raskt i Kina. Det vil gi kunnskap som kan benyttes til å endre og redusere og forbruket i framtida, sier Korsnes. Han er forsker ved Institutt for tverrfaglige studier, NTNU. Arbeidet hans gjøres i prosjektet A Middle Way? Probing Sufficiency through Meat and Milk in China.
- Les også: Når kjempen Kina rører på seg
Melk var tidligere «barbarisk» føde
Om lag en femtedel av verdens klimautslipp kommer fra landbruket. Mye skriver seg fra husdyr som benyttes til mat.
– Kjøtt har alltid var et høystatusprodukt i Kina. Melk derimot, er historisk sett ansett som “barbarisk” mat.
– Begge produktene ble knapt konsumert i kinesisk historie. Den økte populariteten de siste 40 årene blir ofte forklart med at det er forbrukernes egne preferanser som er endret. Dette må heller ses i sammheng med påvirkning fra innenlandske og internasjonale aktører, og den kinesiske regjeringens ønske å integrere begge produktene i kinesisk matpraksis, forteller Korsnes.
Midt mellom for lite og for mye
Det er nok mer vanlig å fokusere på hvoran man kan øke effektiviteten i matvareproduksjon. Prosjektet Midway tar en annen vei. Det vil heller utforske mulighetene for å redusere menneskelige påvirkninger på jordens biosfære, samtidig som den generelle velferden bevares. I prosjektet ønsker Korsnes å forske på konseptet sufficiency – hva det ligger i en ‘mellomvei’ mellom ‘for lite’ og ‘for mye’.
Det endelige målet til forskeren er å granske begrepet «sufficiency» teoretisk, utvikle det som et nyttig organisatorisk prinsipp som kan benyttes for å redusere forbruk. Kinas økning i kjøtt og melk er hans case i utforskningen av begrepet.
Marius Korsnes får 1, 5 millioner Euro over fem år til prosjektet.
Mer om ERC-grant
Det europeiske forskningsrådet (ERC) ble opprettet av EU i 2007, og er den fremste europeiske finansieringsorganisasjonen for fremragende forskning. Hvert år finansierer ERC de aller beste, kreative forskerne for å drive prosjekter basert i Europa.
ERC-stipendene deles i: Starting, Consolidator, Advanced og Synergy Grants.
Til dags dato har ERC finansiert over 9500 toppforskere og over 50 000 postdoktorer, ph.d.-studenter og andre ansatte som jobber i sine forskerteam.
ERC streber etter å tiltrekke seg toppforskere fra hele verden for å komme til Europa.
ERC ledes av et uavhengig styrende organ, Vitenskapsrådet.
ERC har vært en del av Horisont 2020-programmet og fortsetter som en del av rammeprogrammet Horisont Europa.