CCS-anlegget på Mongstad.
Norge har verdens største testanlegg for CO₂-fangstteknologi. Dette ligger på Mongstad (bildet). I likhet med andre teknologier som er dyre i starten, har CO2-fangst blitt mer effektiv og dermed rimeligere. Foto: MariusLTU/iStock

CO2-håndtering: Konferansen TCCS-11 arrangeres digitalt for første gang

Den internasjonale konferansen om karbonfangst, transport og lagring (CCS) presenterer den nyeste forskningen til et bredt publikum som industri, beslutningstakere, akademia og studenter.

I år arrangeres TCCS-11 22-23. juni, og åpnes av statsminister Erna Solberg. Og for første gang er konferansen heldigital. 

– Vi er glade for å ønske Statsministeren velkommen til å dele hennes tanker om CCS og den rollen den vil spille i verdens klimaløsninger. Regjeringens støtte til CCS-teknologier er viktig for å fortsette fremdriften innen CCS-forskning, forbedre tekniske løsninger og senke kostnadene, sier Nils Røkke, bærekraftdirektør i SINTEF og  styreleder i Trondheim CCS-11.

Verdens øyne på Norge

Statsminister Solberg skapte overskrifter over hele verden i fjor ved å kunngjøre statlig finansiering av Langskip, Norges fullskala implementering av CCS-teknologier i Nordsjøen. Prosjektet Langskip  skal fange CO2-utslipp fra Norcem sin sementfabrikk, transportere CO2 ut på havet og deretter lagre den permanent i en fjellformasjon dypt under havbunnen.

Øynene til den vitenskapelige verden er også rettet mot Norge etter kunngjøringen av Langskip, med fagfolk og forskere som er ivrige etter å lære av Norges erfaringer hittil.

Internasjonalt fokus på CCS

TCCS-11 vil likevel ha mer internasjonalt fokus enn noen gang før. Det digitale formatet gjør at konferansen vil samle et rekordstort antall deltakere fra flere land for å høre internasjonale fagfolk presentere banebrytende forskning og de nyeste innovasjonene fra universiteter, forskningsinstitutter og industri.

–  Industrioppmøte på en vitenskapelig konferanse vil bidra til å bane veien videre, sier Nils Røkke. Det kreves bærekraftige forretningsmodeller for å drive kommersiell implementering av CCS. Både industri og vitenskap må samles for å utvikle flere prosjekter utover Langskip.

Her er noen av hovedtalerne på TCCS-11:

  • ERNA SOLBERG – Norges statsminister
  • ALEXANDRA BECH GJØRV – Konsernsjef i SINTEF
  • SIR ROBERT T. WATSON – britisk forsker som ledet FNs klimapanel fra 1997 til 2002. Han er førsteforfatter på en ny FN-rapport: Making Peace with Nature.
  • EARL GOETHEER – rektor / professor, TNO / teknisk universitet i Delft
  • JAN THEULEN – Director Alternative Resources, HeidelbergCement
  • CURTIS M. OLDENBURG – Seniorforsker, leder for Geologic Carbon Sequestration Program, Energy Geosciences Division, Lawrence Berkeley National Laboratory

For mer informasjon om TCCS-11 se www.tccs.no