Fra neste år vil vi kunne fotografere plastgjenstander vi finner i fjæra med mobilen. En app skal gjenkjenne kilden til plasten. Foto: Børge Sandnes

Ny teknologi skal identifisere kildene til plast i havet

Det ryddes plastsøppel langs strendene våre. Men det er også viktig å finne ut hvor plasten stammer fra. En norsk app vil snart bidra til dette.

Åtte millioner tonn plast havner årlig i havet på verdensbasis, til tross for større bevissthet rundt resirkulering og bruk av engangsplast.

Hvordan skal man gripe det an, og hvor kommer egentlig plasten fra?

– Det hjelper lite med aksjoner for å rydde plast, om man ikke samtidig gjør noe med kildene til plasten, sier stipendiat Christina Hellevik.

Hun er en av forskerne ved NTNU i Ålesund som jobber med å lage en modell som skal vise hvor plast samler seg opp, og fastsette hvor den kommer fra i regionen. Arbeidet skjer i samarbeid med Ålesundregionens Havnevesen, Ålesund kommune og Møre og Romsdal fylke.

App som skal gjenkjenne plasten

Målet er å få til mer målrettede tiltak for opprydding og innsamling av avfall. 

– Vi utvikler blant annet en app som gjenkjenner plast fra et bilde, forteller Hellevik.

– Når du rydder marint avfall, fotograferer du plastgjenstander med mobilen, og registrerer produktet i appen.

Tidligere har man ved ryddeaksjoner for eksempel veid og fotografert avfallet i etterkant, uten å ha mulighet til å registrere det detaljert og effektivt.

Utvikler database for marint avfall

Forskere er i ferd med å utvikle databasen for appen, i samarbeid med studenter som tar master i simulering og visualisering ved NTNU i Ålesund.

Rundt 100 personer skal teste appen når de er ute på ryddeaksjoner i tiden fremover, og med på laget er Senter for oljevern og marint miljø, Runde Miljøsenter og frivillige organisasjoner.

– Fra våren 2022 blir teknologien allment tilgjengelig, og enhver person kan ta bilde av plastartikler og få informasjon, sier professor Ricardo Da Silva Torres, som har ansvaret for det tekniske verktøyet.

– Det skal også registreres hvilket område man fant gjenstanden.

Med dette er målet at appen skal bidra til å forutse hvilke områder plast samler seg opp og hvor den kommer fra, og legge til rette for bedre beslutningsgrunnlag for kommune og havnevesen.

En økning i spesiell type plastavfall

Kilder til plast i Ålesundsregionen er ofte for eksempel materiale fra oppdrettsanlegg, industriområder eller båter, viser ryddeaksjoner.

I det siste har man sett en økning av en spesiell type avfall:

– Aksjonister over hele verden har registrert at det er en økning i avfall som kan spores til engangsplast fra smittevern, opplyser Hellevik.

– Så det haster og finne kildene til plasten, og gjøre gode beslutninger.

Gjennom PlastOPol skal NTNU i samarbeid med Ålesundregionens Havnevesen, Møre og Romsdal fylke og Ålesund kommune utvikle såkalte prediksjonsmodeller for plast i havet. Norges forskningsråd støtter prosjektet.