Luft riktig, tøm søpla og støvsug ofte, er blant tipsene for å ha det bedre på hjemmekontoret. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Fem tips for god luftkvalitet på hjemmekontoret

Hjemmekontor i stua? Her er gode råd for å få et sunt inneklima. Det er smart, både for helsa og for å jobbe effektivt.

Den raske spredningen av koronaviruset har ført til at mange av oss har blitt innestengt på hjemmekontor. Vi sitter hjemme sammen med partner, familie eller alene og prøver å leve et normalt liv med normal arbeidstid.

Ikke alle har mulighet til å ha et eget kontorrom, derfor sitter mange i et provisorisk kontor i stua.

Her kommer fem enkle tips for bedre luftkvalitet innendørs. For de av dere som er heldige nok til å ha mekanisk ventilasjon, er det bare ett råd: La den mekaniske ventilasjonen gå. Sett den i “tvangsmodus” hvis dere alle er hjemme. Og for dere som sitter på hjemmekontor med naturlig ventilasjon, er det viktig med en god inneluft.

Hold nede CO2-nivået ved å lufte
Mennesker, dyr og planter puster. Vi puster inn oksygen og skiller ut karbondioksid (CO2). CO2 kommer fra livsprosessene våre, for eksempel når vi forbrenner fett for å opprettholde kroppstemperaturen. Dermed inneholder avgassen CO2 både varme og fuktighet.

Bildet viser Maria Justo-Alonso

Stipendiat Maria Justo-Alonso er ekspert på ventilasjon.

Derfor: Åpne vinduene! Hvis det er en betydelig temperaturforskjell mellom “kontoret” og utendørs, er fem minutter lufting nok. Hvis temperaturforskjellen er mindre, må du holde vinduet åpent litt lenger. Hvis vinden blåser mot vinduet ditt, holder det med to eller tre minutter. Hvis dere er flere mennesker, åpne oftere, men minst 5 til 10 minutter hver time. Dette vil også hjelpe deg med å føle deg mer uthvilt og sove bedre.

Hold temperaturen mellom 20-22 grader
I denne sesongen med influensa og koronavirus er det viktig å opprettholde den relative fuktigheten (RH) nær 40 prosent, ettersom dette påvirker virusets overlevelse. Influensaviruset overlever bedre i kalde og tørre miljøer. Ved lav RH beholder den sin maksimale smittsomhet. 

Dusjing, tørking av våte klær, matlaging, planter og kjæledyr produserer alle fuktighet. Vi må derfor lufte for å fjerne overflødig fuktighet. I stuen vår opprettholder vi en luftfuktighet på omtrent 40 prosent ved å åpne vinduene regelmessig, og ved å holde temperaturen på mellom 20-22 grader.

Hvis vi øker temperaturen, reduserer vi RH. Ytelsen til en kontorarbeider ser også ut som en kurve med maksimalt mellom 20 og 23 ° C.

Verdens helseorganisasjon (WHO) hevder nå at koronavirus kan overleve i luften, og holde seg der en stund, avhengig av faktorer som varme og fuktighet. Dette betyr at viruset kan bevege seg gjennom luften og smitte deg selv uten direkte kontakt eller dråper fra nysing eller hoste.

For høy RH (over 60 prosent) er imidlertid ikke bra, da det kan forårsake ubehag forbundet med å hemme svettefordamping. Ved høy RH oppfatter vi også lufta tykkere og stadig dårligere, sannsynligvis fordi det er en økning i utslipp av VOC (flyktige organiske forbindelser), vekst av mikroorganismer (sopp, bakterier, etc.) og forekomst av allergener er også knyttet til høy RH.

Luft riktig
Pollensesongen har startet i Europa. Åpning av vinduer gir enkel tilgang til pollen og trafikkpartikler i boligen din. Mengden pollen og partikler som kommer inn, avhenger av svevestøv og størrelse.

Vi anbefaler likevel å åpne vinduene – ikke helt, men tilte! Dersom du er allergisk, bør du alltid åpne for lufting på baksiden av boligen, og helst når det er mindre vind slik at vinden ikke får pollen til å bevege seg inn.

Det samme gjelder trafikk. Åpne vinduene lengst fra trafikken. Hvis du er veldig allergisk mot pollen, muggsporer og støv, kan det hende du må holde vinduene lukket og kjøre på den filtrerte, mekaniske ventilasjonen som du forhåpentligvis allerede har.

Lukk kjøkkendøra
Kjøkkenet er rommet med den største kilden for forurensing i huset. Vi lager mat som produserer fuktighet, oppbevarer søppel og produserer VOC, bioaerosol, bakterier, og den giftige gassen formaldehyd, samtidig som vi bruker ovnen og produserer svevestøv. Derfor er det viktig at du lukker kjøkkendøren hvis du kan og setter på kjøkkenvifta. Hvis du har en åpen løsning, husk å kjøre avtrekksviften når du lager mat, selv om det er støyende. Da unngår du spredning av miljøgifter til resten av huset.

Tøm søpla og støvsug oftere
Som skrevet over er søpla en stor kilde til miljøgifter. Støv samler seg med hår og øker de elektrostatiske kreftene. Rengjøring er derfor viktig. Støvsug oftere enn du pleier! Rengjør arbeidsflatene og tøm søpla ofte.