Stolpejakten får folk ut på tur
Folk går, løper og sykler lange distanser og omveier for å nå det endelige målet: De jakter på stolper. Studenter har gjort det mulig.
STOLPEJAKT: – Ned her! Jeg er ganske sikker på at vi skal ned her, roper Carita Strand Kristiansen til mor og bestemor som kommer lett joggende etter den ivrige 13-åringen.
Stolpejakten
- Etter initiativ fra orienteringsklubben Gjø-Vard i Gjøvik
- Fysisk lavterskeltilbud, gratis for alle
- Tilgjengelig i 7 fylker og 32 kommuner
- Startet høsten 2013
- 16.700 brukere så langt i 2016
- Stolper er fargekodet etter vanskelighetsgrad. Grønn er veldig enkel å finne, de grønne stolpene er også tilgjengelig for rullestol. Blå farge er enkel, rød er medium og svart er vanskelig
- Stolpene registreres via nett, en egen app eller manuelt
Tre generasjoner er samlet for å jakte på stolper i Gjøvik og de samarbeider om å finne veien til neste stolpe på kartet. 13- åringen kommer først til stolpene, og uten Stolpejakten ville hun ikke vært med på tur slår hun fast.
Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner. Stolpene kan registreres både manuelt, digitalt og ved å laste ned en applikasjon på mobilen, slik at man kan scanne QR-koden som hver stolpe er utstyrt med.
Siden lanseringen i 2013 har Stolpejakten spredt seg som en farsott, og er nå tilgjengelig i 7 fylker og 32 kommuner.
- Les også: 10 saker om trening for et bedre liv
Stolpeferie og toppliste
Stolpejakten engasjerer alle aldersgrupper. Flere brukere av Stolpejakten motiveres av topplisten, der antall stolper blir oppdatert kontinuerlig. Noen har også blitt ekstremutøvere som tar alle stolpene i hele landet, de tar rett og slett stolpeferie!
– Jeg tror det er ganske mange som ikke hadde vært ute på tur hvis det ikke hadde vært på stolpene, det blir et nytt mål med turen, sier mor Monica Strand.
Hun er en ivrig stolpejeger og har allerede plukket alle de første 75 stolpene i Gjøvik. Det brukte hun to dager på, og hun lå lenge på topplisten i Gjøvik.
Utviklet av NTNU-studenter
Applikasjonen og nettsiden til Stolpejakten er utviklet av to dataingeniørstudenter ved NTNU. Anders Hagebakken og Markus Brovold hadde Stolpejakten som bacheloroppgave i 2014.
– Vårt mål var at vi ville nå flest mulig og at det skal være enkelt å bruke. For utviklere er det alltid en utfordring å tilpasse teknologi og visning til alle typer enheter. Kartvisningen var en stor utfordring og hvordan få telefonen til å skjønne hvor den er.
Etter at de var ferdig med dataingeniør har begge tatt en mastergrad ved NTNU, samtidig som de har videreutviklet teknologien bak Stolpejakten.
– Vi bruker QR-kode for å registrere stolpene. Teknologien endrer seg hele tiden, og i år har vi forbedret scanneren kraftig.
Fortsetter utviklingen
Hagebakken og Brovold har etter avsluttede studier startet firmaet AndMark, og de vil fortsette utviklingen av Stolpejakten.
– Vi har masse ideer! Vi ser på om vi kan legge inn flere elementer av spill i applikasjonen. For eksempel at det vanker stjerner og ekstra poeng hvis man tar en stolpe hver dag i en måned.
For utviklerne er det ekstra motiverende at det de utvikler blir brukt av så mange.
– Det er morsomt å se at unger løper ute i skogen for å finne stolper. Målet er jo å få folk ut.
Nye kart i løpet av hver sesong
I løpet av turen med tre generasjoner Strand oppdager stolpejegerne at det er kommet helt nye stolper i en annen del av byen. Nå blir det ikke lenge til neste tur slår de fast. De skal bare finne den siste svarte stolpen som har gjemt seg inni skogen.
– Nå må jeg først finne ut av hvor jeg er, avslutter bestemor Berit Strand og sjekker appen på smarttelefonen for å finne posisjon på både seg selv og stolpen.