Blueprint av oljerigg

Billigere flyteelementer

Olje- og gassindustrien går stadig dypere ned i havet. Men utstyr som plasseres på dypt vann, behøver flyteelementer som avlastning.

Det må også flyteelementer til for å heve røret oljen eller gassen hentes gjennom, opp mot vannoverflaten. Løsningen som brukes i dag, er spesiallagede glasskuler fylt med en spesiell epoxyblanding. Dette fungerer bra – men er uhyre kostbart å produsere.

Forskere ved NTNU har utviklet et nytt materiale, CumpBuoy, som er lett og solid, som tåler sterk kulde – og som kan gjøre flyteelementene inntil 80 prosent billigere enn dagens. Materialet er laboratorietestet, og nå vil forskerne teste det i havdypet. Flyteelementet er patentsøkt. Neste år kan det være klart for bedriftsetablering. NTNU Technology Transfer (TTO) bidrar i dette arbeidet.