Til alle oppfinnerne

ARE SENDE OSEN (40)  Artikaill og surpomp. Blir stadig tatt for å være Odin fra «Are og Odin». Har nettopp slutta i NRKpetre etter 15 år, og er i høst aktuell med programmet «På tro og Are».

ARE SENDE OSEN (40)
Artikaill og surpomp. Blir stadig tatt for å være Odin fra «Are og Odin». Har nettopp slutta i NRKpetre etter 15 år, og er i høst aktuell med programmet «På tro og Are».

Jeg ønsker å bruke denne min siste spalte her i Gemini til å reflektere over hvordan noen oppfinnelser hører sammen. La meg komme med et eksempel.

En av de første tingene de første menneskene gjorde etter at de behersket ilden, var antageligvis å stappe innvoller og blod inn i dyretarmer og dyremager og slenge dette på glørne. Hva har man så? Jo, nettopp, ei pølse. Dermed kan man, hvis man ser stort og raust på det, hevde at pølsa er en oppfinnelse som er mellom 200 000 og 1.7 millioner år gammel.

Jeg syns jeg ser for meg våre fjerne ur-forfedre rundt ur-leirbålet i Afrika: hårete, skitne, lortete, lusete menneskeskapninger med lave panner og kraftige øyebryn og så sier homo erectusen Krok til den andre: Pølse! Hvorpå Grok svarer med et grynt: Grill eller wiener?

Dette kan jo selvfølgelig ikke bevises. Det er dessverre, så vidt meg bekjent, ikke funnet fossile pølserester store nok til at de kan karbondateres. Så det kan hende at du ikke tror meg, men hvis man nå skal gå til skriftlige kilder, så kan jeg fortelle at blodpølse nevnes i Odysseen, pluss at den greske komikeren og filosofen Epicharmus fra Kos (540–450 f.Kr.) skrev komedien «Pølsa». Dette verket er dessverre gått tapt for ettertiden.

Hvor er det egentlig du vil hen med dette pølsevevet, Osen? Mener du å påstå at ilden og pølsa er to oppfinnelser som hører sammen? Nei, det gjør jeg ikke, og hvis du bare lar meg få fullføre resonnementet mitt nå, så skal du få høre:

«Om 5 milliarder år vil sola slukne, og da bør vi ha funnet oss et annet sted å være.»

Ketchup! Det var det jeg ville fram til. Og ketchupen er det også mye interessant å si om: Kineserne lagde på 1690 tallet en saus av gjæret fisk, krydder og salt som de kalte for ke-tsiap. Den var sikkert populær nok blant kinesere, den altså, men det var først i 1801 at amerikaneren Sandy Addison tenkte: «Hey! Hva om vi bytter ut fiskeslo og fiskeskinn og fiskebein med tomater? Mon tro om den der ke-tsiap-sausen ikke blir bedre av det?!» Og det hadde han jo for så vidt rett i, selv om nok mange vil innvende at riktignok er ketsjup laget av tomat – en god saus, det er ikke det, men ekte, ordentlig ke-tsiap er det dog ikke!

Men det er altså det som er poenget. Pølsa har eksistert siden tidenes morgen. Først for 200 år siden ble ketsjupen oppfunnet. Er ikke det rart å tenke på? Og hvor stusselig og rart det må ha vært å spise pølse i alle disse årene før ketsjupen ble oppfunnet. Tidligere tiders pølsespisere må jo ha gomla i seg pølsa si med en vag, udefinerbar følelse om at… om at… om at noe manglet?

La meg få komme med en gåte til deg her nå: Hvor mange år tok det fra oppfinnelsen av hermetikk­boksen til en eller annen smarting fant opp (hermetikk)boksåpneren?

a) 1 år

b) 13 år

c) 83 år

Og svaret er altså alternativ c. Og nå lurer du på hvordan folk fikk åpna opp joikakakeboksene sine før i tiden? Til det er svaret at på boksene var det limt på en papirlapp hvor det sto: «åpnes med hammer og meisel». Og dette er ikke noe tullball som jeg har funnet på heller, bortsett fra det med joikakakene som først ble oppfunnet for rundt 50 år siden av en mann ved navn Jørgen Nordskar. Så vet du det.

Men resten er sant. Den nederlandske marinen brukte hermetisert mat i metallbokser så tidlig som i 1772. Disse boksene ble åpna med hammer og meisel. Først i 1855 ble det tatt patent på boksåpner i England. Og den boksåpneren var egentlig bare en rar kniv. Boksåpneren som ligner på den du har i kjøkkenskuffa di, ble ikke oppfunnet før i 1925!

Hva er det egentlig du vil fram til, Osen?! Jo, at ikke bare verden, men vår forståelse av – og kunnskap om – den, utvikler seg hele tida, og for hver dag som går, så skjønner vi bittelittegrann mer. Og bra er det – for om 5 milliarder år vil sola slukne, og da bør vi ha ­funnet oss et annet sted å være, pluss vite hvordan vi skal komme oss dit.

Men det klarer vi, sjø! Derfor er det viktig at du som leser dette, fortsetter å finne opp ting. Kjør på! Full speed ahead and damn the torpedoes!

Takk for meg!

Av Are Sende Osen