(Nesten) alt about the Benjamin

«Øl er beviset på at Gud finnes og elsker oss og vil at vi skal være lykkelige,» sa Benjamin Franklin.

ARE SENDE OSEN (39)  Artikaill og surpomp. Blir stadig tatt for å være Odin fra «Are og Odin». Har nettopp slutta i NRKpetre etter 15 år. Kommer på en TV-skjerm nær deg til høsten.

ARE SENDE OSEN (39)
Artikaill og surpomp. Blir stadig tatt for å være Odin fra «Are og Odin». Har nettopp slutta i NRKpetre etter 15 år. Kommer på en TV-skjerm nær deg til høsten.

Han var glad i øl, Benjamin Franklin, og det skal vi være glad for. Benjamin, veit du, det er han som er avbilda på hundredollarseddelen i Junaiten. Derav gangsta rap-utrykket «All about the Benjamins». Sånne rappere er jo veldig opptatt av penger og pistoler og respekt og cred og bling bling og virker på meg som ganske barnslige og umodne folk. For ikke å snakke om kvinnesynet deres! Skrekk og gru! Og kjære meg, og drive å kalle damer for Ho’s (whores), det er ikke pent, og hvis jeg hører deg gjøre det noen gang, så kan du regne med at jeg kommer til å vaske munnen din med såpe. Nei, så sånne rappere, dem kan jeg styre meg for. Rappere og grisenedgravere.

Grisenedgravere? Jo, du skjønner at her om dagen så leste jeg på internett om østerrikske snøskred-forskere som drev og grov ned griser i snøen for å sjekke hvor lang tid det tok før de strøyk med. Og de hadde vel for så vidt en grunn til dette. Men likevel så kan jeg ikke unngå å tenke for meg selv at det var mer schwung over forskerne før i tida.

Gode gamle Benjamin Franklin, for eksempel. Litt av en kar! For det første så var han jo en av forfatterne av den amerikanske uavhengighetserklæringa. Et av verdens kuleste dokument! All men are created equal!

«Men likevel så kan jeg ikke unngå å tenke for meg selv at det var mer schwung over forskerne før i tida.»

Men hvis du tror at Benjamin var en sånn litterær, intellektuell type uten praktiske evner og egenskaper, tar du feil. Et eksempel: vedovnene de hadde på den tida. De var ikke noe særlig. De brukte mye ved og laga lite varme. Så Benjamin fant opp en ny type ovn: «The Franklin Stove». Og da jeg skulle kjøpe meg en vedovn for litt siden, så ringte jeg til Jøtul og spurte om de hadde sånne Franklin-ovner, du veit, og da svarte han Jøtul-fyren at «Alle ovnene som lages i dag, er Franklin-ovner». Enn det, du! Og det var det statsmannen Benjamin som fant opp på fritida!

I tillegg! Fant han opp bifokale brilleglass. Og det fleksible urinkateteret. Jeg tror ikke jeg har fått satt inn et urinkateter noen gang (bank i bordet). Og sånt tror jeg er noe man husker. Så dette er ren gjetning fra min side, altså. Basert kun på antagelser og uten noen inngående kjennskap til emnet. Men la meg få si at hvis jeg noen gang fikk valget. Mellom å få stukket et fleksibelt eller et ikke fleksibelt urinkateter oppi røret? Da ville jeg valgt fleksibelt hver eneste gang. Og sendt en vennlig tanke til Benjamin idet jeg pustet dypt ut og fikk det satt inn.

Mer om hvor fortreffelig og framifrå godeste Benjamin var: Når han drev og reiste med båt fram og tilbake over Atlanterhavet fordi han var fransk ambassadør. Da spurte han alle kapteinene og sjøfolkene som ville høre: «Skal vi ikke gjøre sånn som de gjør på kinesiske båter? At man har vanntette skott nedi lasterommet? Sånn at hele båten ikke blir full med vann og synker selv om den får et hull et sted?» Men det var det ingen som gadd å høre på, gitt.

Og så nekta han plent å ta patent på noen av oppfinnelsene sine. For som han sa i den meget underholdende sjølbiografien sin, så hadde han selv hatt stor nytte og glede av andres oppfinnelser før seg, og dermed skulle det bare mangle at han gladelig skulle la andre nyte godt av sine oppfinnelser. Yes!

Men det som kanskje er hans største oppfinnelse, er lynavlederen. Det var Benjamin som fant opp den også. Benjamin hadde jo erfart at lynet var elektrisk. Det visste man nemlig ikke på den tida. Før Benjamin tok med seg en drage og en nøkkel ut i tordenværet. Og da er vi tilbake til starten. For altså: Det der å ta med seg drage og en nøkkel ut i tordenvær? Når man mistenker at lynet har noe med strøm å gjøre? Det er jo sånt som kun virker som en god idé etter at du har drukket en tre–fire halvlitere.

 

Takk, Benjamin. Og skål.

Av Are Sende Osen