gamle boksehanser

Boksing for demokrati

– Å få radioapparatet ut i hjemmene til vanlige folk var et demokratiseringsprosjekt. Radioen skulle være for alle. Siden boksing var den virkelig store folkesporten, ble overføring av boksekamper et viktig middel i demokratiseringsprosessen, sier førsteamanuensis Bodil Børset ved NTNU.

Hun har analysert fire legendariske tungvektskamper i amerikansk historie. Den første kringkastede kampen ble overført via telegraf i 1900. Den siste av disse duellene ble utkjempet mellom amerikaneren Joe Louis og tyskeren Max Schmeling i 1938.

Kampen ble fulgt av sytti millioner radiolyttere over hele verden. Halvparten av alle amerikanere satt klistret til radioapparatene og fulgte kampen, som endte med at Louis slo knock-out på Schmeling etter to minutter og fire sekunder.