Røykekutt gir mindre halsbrann
Sliter du med å holde nyttårsforsettene dine? Her har du enda en grunn til å stumpe røyken og gå ned i vekt, en gang for alle.
Nyttårsforsetter er til for å brytes, heter det. Men kanskje er det noen forsetter du virkelig bør prøve å fortsette med. En ny studie fra HUNT forskningssenter slår nå fast at røykekutt kan redusere plager med halsbrann og sure oppstøt.
En tidligere studie fra samme forskergruppe viser at om du i tillegg går ned i vekt, har du enda større sjanse til å bli kvitt plagene dine for godt.
Kan utvikle kreft
Du har sikkert kjent det bygge seg opp nedi halsen etter et godt og langt måltid, eller en fuktig kveld på byen. Halsbrann og sure oppstøt er ubehagelig, og noe stadig flere nordmenn er plaget med. Noen kanskje mer enn andre.
– For de fleste er disse plagene uskyldige, men hos dem som er hardest rammet kan det gå utover livskvaliteten, og hos noen ytterst få kan langvarige plager utvikles til kreft i spiserøret, forteller Eivind Ness-Jensen, konstituert overlege ved Sykehuset Levanger og stipendiat ved HUNT forskningssenter, Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.
Les også: Røyking skaper klasseskille.
Han fullfører snart en doktorgrad ved HUNT forskningssenter om halsbrann og sure oppstøt, og har nylig publisert en artikkel om de oppsiktsvekkende funnene fra studien i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Americal Journal of Gaestroenterology.
Plaget av halsbrann
I den prisvinnende studien er plagene til 30 000 personer tatt i nærmere øyesyn. Disse var alle deltakere i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) i 1995-1997 (HUNT 2) og ble fulgt opp i 2006-2008 (HUNT 3).
– Deltakerne svarte på i hvilken grad de var plaget av halsbrann og sure oppstøt og hvor ofte dette forekom. De ble også spurt om de røykte, hvor mye og hvor lenge de hadde røykt og om de gikk på medisiner mot sure oppstøt og halsbrann. I tillegg ble deltakerne både målt og veid, forteller Ness-Jensen.
Hjalp med røykekutt
Deltakerne var fra 20 år og eldre og rapporterte grad av plager med halsbrann og sure oppstøt. En tidligere studie fra samme forskergruppe viser en kraftig økning i slike plager. På 11 år økte andelen som var plaget av halsbrann og sure oppstøt minst ukentlig med nesten 50 prosent.
– Deltakere som anga alvorlige plager med halsbrann og sure oppstøt og som var dagligrøykere i HUNT 2 ble fulgt opp i HUNT 3. De som hadde kuttet ut dagligrøykingen i HUNT 3 hadde mindre plager enn de som fortsatt røykte, forteller Ness-Jensen.
Medisiner hjelper
Studien viser at forbedringene var størst blant dem som brukte medisiner mot halsbrann og sure oppstøt regelmessig. Det er ikke påvist at røykekutt bedret plagene blant de som ikke brukte medisiner fast, men dette mener stipendiaten kan skyldes at alle deltakerne som ble studert hadde kraftige plager.
– De kan da ha mer alvorlig sykdom i utgangspunktet, og da er det ikke nok med røykekutt og man må bruke medisiner i tillegg. Vi tror likevel at røykekutt kan gjøre at man trenger mindre medisiner i neste omgang, sier han.
Dette er saken
• En prisvinnende langtidsstudie av nærmere 30 000 deltakere i HUNT har påvist en sammenheng mellom røykekutt og reduksjon av plager med halsbrann og sure oppstøt.
• Studien ble publisert i nettutgaven av det anerkjente medisinske tidsskriftet American Journal of Gastroenterologi 10. desember 2013, og har blitt tildelt pris for beste studie blant over 3 500 bidrag under den årlige europeiske kongressen for fordøyelsessykdommer (United European Gastroenterology Week) i Amsterdam i 2012.
• Eivind Ness-Jensen, konstituert overlege ved Medisinsk avdeling, Sykehuset Levanger, er førsteforfatter på studien og disputerer for doktorgraden (ph.d.) 25. februar 2014 ved HUNT forskningssenter, Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, på Levanger.
• Studiene er basert på resultater fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT), som er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning. Data er framskaffet gjennom tre befolkningsundersøkelser, HUNT 1 (1984-1986), HUNT 2 (1995-97) og HUNT 3 (2006-08). Til sammen har 120 000 personer samtykket til at avidentifiserte helseopplysninger kan gjøres tilgjengelig for godkjente forskningsprosjekter.
Overvekt viktig årsak
Studien viser også at røykekuttet bare reduserte plagene til normalvektige. Dette kan skyldes at overvekt er en viktig årsak til symptomene, og at røykekutt ikke er nok for overvektige personer med halsbrann eller sure oppstøt, tror Ness-Jensen.
Det er likevel håp for overvektige personer som plages med dette. En tidligere studie fra HUNT av samme forskergruppe har vist at deltakerne som klarte å gå ned i vekt hadde økt sjanse for å bedres eller bli kvitt plagene med halsbrann og sure oppstøt. Sjansen for bedring økte i takt med størrelsen på vekttapet.
– Helsegevinstene av røykekutt og vektnedgang er udiskutable, og nå er enda en fordel med å stumpe røyken og å gå ned i vekt påvist. Jeg tror at effekten på halsbrann og sure oppstøt kan brukes som en ekstra motivasjon for dem som ønsker å gjennomføre vekttap og røykekutt, sier Eivind Ness-Jensen som disputerer for sin doktorgrad 25. februar.
Skaper trykk
Halsbrann og sure oppstøt skyldes at surt mageinnhold presses opp i spiserøret. Normalt holdes magesyren på plass i magesekken av den nedre lukkemuskelen i spiserøret. Halsbrann og sure oppstøt kan forekomme dersom muskelen svekkes eller blir utsatt for stort press.
– Årsaken til at overvektige er spesielt plaget med dette, er fordi magefett skaper et større trykk mot lukkemekanismen slik at syren lettere kommer opp i spiserøret. Røyking på den andre siden får lukkemuskelen til å slappe av og åpne seg. I tillegg har røykere mindre spyttproduksjon, som også gjør at syre og matinnhold ikke blir vasket like godt vekk fra spiserøret til magesekken, forteller Ness-Jensen, som også tror snus kan ha samme effekt som røyking.
– Bekymringsfull økning
Doktorgradsstipendiat Ness-Jensen forklarer at halsbrann og sure oppstøt er hovedsymptom ved gastroøsofagael reflukssykdom, en sykdom som skyldes tilbakestrøm av surt mageinnhold til spiserøret.
Hvordan unngå halsbrann og sure oppstøt?
* Spis regelmessige og små måltider.
* Unngå store inntak av kaffe, alkohol, sjokolade, kullsyreholdige drikker og krydret mat.
* Ikke spis rett før du skal legge deg.
* Overvektige har generelt nytte av vektreduksjon.
* Får du halsbrann eller sure oppstøt om natten, kan du heve hodeenden av sengen.
* Stump røyken dersom du røyker.
* Unngå eller reduser bruk av matvarer som irriterer slimhinnene, som sitrusfrukter, tomater, sure bær og brus.
Kilde: Norsk elektronisk legehåndbok/Eivind Ness-Jensen
– Denne sykdommen kan utvikles om man plages med oppstøt og halsbrann regelmessig, og man kan få betennelse i spiserøret. Hos noen kan dette utvikle seg til kreft, som flere studier også har vist. Dette er en veldig sjelden kreftform, men vi ser at den øker blant befolkningen, sier Ness-Jensen, som synes at den økende andelen i befolkningen med halsbrann og sure oppstøt er bekymringsfull.
Økt risiko
At andelen voksne som plages ukentlig med halsbrann og sure oppstøt nesten er doblet det siste tiåret, kan delvis forklares med flere overvektige i befolkningen.
Les også: Tung pust et alvorlig faresignal.
– Nettopp overvekt er blant faktorene som nevnes i sammenheng med økt risiko for reflukssykdom, og mest sannsynlig vil dette bidra til den økende forekomsten av kreft i spiserøret som ses i vår del av verden, forteller stipendiat Ness-Jensen.
Spiserørskreft er sjelden, men er ofte uhelbredelig. I 2011 ble rundt 240 rammet av denne krefttypen i Norge.