FNs bærekraftmål: Ansvarlig forbruk og produksjon

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Dyrker kjøtt: Hanne Haslene-Hox (foran) forsker for å ta kjøttproduksjonen fra fjøset til laboratoriet – det gjør hun sammen med blant andre Aman Chahal og Kari Hjelen. (Foto: Silje Grytli Tveten, SINTEF)

Her blir tang og tare til kjøtt

I dette laboratoriet dyrker forskere framtidas mat: Her gror de kjøtt ved hjelp av tare – uten å gå veien innom et dyr.

Kvinne holder en skinne for testing av langrennski innendørs. Til artikkel om forskning på fluorfrie ski

Nå skal de lage verdens raskeste ski

De rekker ikke årets VM i Trondheim, men NTNU-forskere mener verdens raskeste og mest fleksible langrennski er klare til start under verdensmesterskapet i Falun 2027.

Restråstoff - altså fiskeslo og restene fra fangsten inneholder verdifulle næringsstoffer. I dag går det meste over bord. Foto: iStock

– Vi kaster verdifullt råstoff på havet

Verden trenger mer av de verdifulle næringsstoffene som finnes i slo, lever og rogn. Samtidig kastes mye av dette råstoffet på havet. Det er det god grunn til å slutte med.

Soldatfluelarver som har vokst på næring fra slam. Foto: Havforskningsinstututtet

Jakter på ny og sirkulær fôrressurs fra havet

Børstemark og soldatfluelarver kan vokse på slam fra oppdrett og bli til proteinrikt fôr for fisk og husdyr. Men giftige stoffer kan bli med i loopen. Nå vet forskere mer om hvilke stoffer vi må holde øye med.

Mann med boblejakke i dyp snø. Til artikkel om snøkaos.

Snøkaos skyldes trangere byer og mer snø på kortere tid

Nyåret startet med snøfall, trafikkaos, kjeftbruk og urban unntakstilstand. – Prisen for å unngå kaos er skyhøy, så noen dager med snøkaos må vi finne oss i, mener Alex Klein-Paste – ekspert på drift av vinterveier.

Sjøfugl som er fanget i et fiskegarn. Foto: tsvibrav/iStock

Slik vil forskere hindre plastforurensing i havet

Tauverk og redskaper som brukes i fiskeri og oppdrett er en stor kilde til mikroplast i havet og forsøpling av kystlinjen. Et tverrfaglig og internasjonalt forskerteam har en plan som må gjøres for å redusere forurensingen.

Plast: BIldet viser plastsøppel. Foto: Colorbox

– I dag bærer barna byrden av plastkrisen

Dagens barn kan kalles generasjon plast. De blir utsatt for plast før de er født, og vil vokse opp med plastprodukter og plastavfall gjennom oppveksten. – Den globale plastavtalen som forhandles denne uka i Sør-Korea er vår beste sjanse å innføre tiltak mot den globale plastkrisen, sier Kam Sripada.