Uten å bråbremse klimautslippene kan vi passere 1,5 grader rundt 2030
For å ha en sjanse til å begrense global oppvarming til 1,5 grader, anbefaler EUs klimaråd at Europa reduserer klimagassutslipp med 90-95 prosent innen 2040 – sammenlignet med 1990. Fossile brensler bør fases ut så raskt som mulig.
Klimakrisen er her. Vi opplever muligvis det varmeste år i menneskenes historie. Skogbrann i Hellas ødelegger Nordmenns velfortjente sommerferie og livsgrunnlaget til Grekerne. Turgåere i Texas og kylling i England dør av hete.
Det er bred politisk støtte til 1,5 graders-målet i Parisavtalen, i Norge som i Europa. Dette innebærer at økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen ikke skal overstige 1,5 grad sammenlignet med førindustriell tid.
Politikere lovet velgerne å ta kraftige tak for å redusere klimagassutslipp for å innfri dette målet. Et utslipp på 350 milliarder tonn vil øke konsentrasjonen av karbondioksid i atmosfæren. Et slikt utslipp vil gjøre det like sannsynlig at gjennomsnittstemperaturen øker med mer enn 1,5 som at økningen blir mindre enn dette.
I fjor lå karbonutslipp kun fra forbrenning av fossil energi og sementproduksjon på rekordhøye 37 milliarder tonn, ifølge Global Carbon Project. Uten å bråbremse utslippene passerer vi 1,5 grader rundt 2030, og årets sommer gir oss en forsmak på hva et gjennomsnitt-år vil se ut i fremtiden.
EU reduserer utslipp raskt, men ikke raskt nok
Den europeiske unionen har gjennom presidentskapet til Ursula van der Leye gjort mye for klimavern. EUs og Norges mål for 2030 er å redusere utslipp med 55 prosent i forhold til 1990-nivå. I perioden 1990 til 2021 reduserte EU klimagassutslippene med 32 prosent og Norge med 4 prosent.
EUs klimalov av 2021 krever at EU setter et utslippsmål for 2040 og utarbeider et budsjett over samlede utslipp for tidsperioden 2030-2050. Det er målet som den framtidige politikken innen industri, energi, transport, og landbruk skal styres etter. Norge er forpliktet å følge EUs regler flere av disse politikkområder og har hittil også valgt å sette samme utslippsmål.
EUs klimaråd, forankret i klimaloven, har nå levert forslag til både et utslippsmål for 2040 og et utslippsbudsjett for perioden 2030-2050. I arbeidet med mål for 2040 har vi tatt hensyn til at det globale utslippsbudsjettet på 350 milliarder tonn skal fordeles rettferdig mellom verdens åtte milliarder innbyggere, og gjennomførbarheten av utslippskutt.
- Les også: Folk over 60 er klimaverstingene