Spennende dager for mange, både små og store. Her er i hvert fall noen råd for deg som har barn i skolealder. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Ti nyttige saker om skolestart

Skolestart nærmer seg ubønnhørlig. Men hvordan lærer barna våre best, og hva er egentlig en god lærer? Her er noen saker om sånt som er smart å vite.

August er her igjen, og barn og ungdom begynner på et nytt år som kan gi både gleder og frustrasjoner. Også for foreldrene.

De fleste foreldre er vel opptatt av hvordan barna greier seg på skolen, om det nå er sosialt eller faglig. Her er noen saker fra Gemini som kan være til hjelp nå rundt skolestart.

Skoleveien

Skal du våge å slippe ungene ut på skoleveien alene? Det avhenger så klart av mange faktorer, som trafikken i nabolaget og barnet selv. Men de færreste barn under 12 år er spesielt oppmerksomme i trafikken.

Hvor oppmerksomme er barn i trafikken?

Den gode læreren

Lærerne er blant de viktigste personene i livet ditt. Men hva er egentlig en god lærer? Her er politikere, elever og undervisere ofte uenige.

Hva er en god lærer?

Hvordan blir barna faglig dyktige?

Skal du bli skikkelig god til noe, er det bare én ting som nytter. Å øve riktig.

Slik øver du riktig

Lesevansker

Gutter blir hengende etter i flere fag. Spesielt strever mange med lesing. Men det er mulig å gjøre noe, om vi vil.

Hva gjør vi med gutter som ikke kan lese?

Lekser

Skal barna ha lekser? Lærer de noe av lekser, og er det urettferdig at noen får mer hjelp hjemme enn andre? Meningene er mange. Debatten ofte het.

Feil type lekser skaper problemer

Elever trenger støtte

Får elevene den støtten de trenger fra læreren? Skoleflinke elever er jevnt over mer fornøyde enn de mindre skoleflinke.

Elever med lave karakterer opplever mindre støtte fra læreren

Er spesialtiltak en fordel?

Noen elever trenger spesialundervisning. Men denne undervisningen har ikke nødvendigvis hatt den ønskede effekten.

Spesialtiltak i skolen hadde motsatt effekt

Midt i blinken

Utradisjonelle virkemidler kan fungere fint for enkelte elever. Ett tiltak i Rennebu ga mange av dem både mestringsfølelse og bedre konsentrasjon.

Skytetrening midt i blinken for barn

Frafall

Noen elever slutter på skolen. Ofte er årsaken simpelthen ensomhet.

Ensomhet gir frafall i skolen

La dem gå

Foreldre ser ofte for seg mange problemer for barna, men det går tross alt godt for de aller, aller fleste. Til sist må vi uansett våge å gi slipp på dem. Hvor vondt det enn kan være.

Overbeskyttende voksne kan skade barna