Nanotråder fotografert gjennom elektronmikroskop. Foto: NTNU

Nanotepper virker kjølende

  • Publisert 15.03.19

Nanoteknologi kan bidra til å løse mange problemer, også i elektronikk og kraftverk.

Forskere ved NTNU har sett på hvordan varme flater kan kjøles ned med nanoteknologi. De har eksperimentert med tepper av nanotråder for å kjøle varme overflater. Resultatet er kjent, men hvorfor det virker har vært uklart.

Når man sprayer en veldig varm overflate med vann for å kjøle det ned, har det begrenset effekt. Dråpene er rett og slett ikke i stand til å lande på den varme overflaten.

Når dråpen berører overflaten begynner den umiddelbart å fordampe, og det dannes en damppute under den. Denne dampputen forhindrer at dråpen kommer i kontakt med overflaten – og bremser vannets evne til å kjøle ned.

Dette fenomenet ble observert for 260 år siden av Dr. Johann Gottlab Leidenfrost og kalles derfor Leidenfrost-effekten.

Et typisk eksempel der temperaturen kan bli for høy og Leidenfrost-effekten oppstår, er superdatamaskiner med kjølingssystemer som baserer seg på flytende kjølemedier.

NTNU-forskere har lagd et bestemt mønster av nanotråder på en varm overflate. De ser da at væsken sprer seg på overflaten, og at temperaturen synker. Det er altså nanostrukturen som bidrar til å spre væsken mye raskere.

Dermed er forskerne ett steg nærmere svaret på hvorfor nanoteppet gjør at superdatamaskinene tåler høyere temperaturer.

Mer om dette i en forskningsartikkel skrevet av Ph.D.-kandidatene Manuel Auliano og Damiano Auliano ved Institutt for energi og prosessteknikk, NTNU.

Nanoteppet eller nanotrådene er laget av silisium ved NTNU nanolab. Matrialet er testet i NTNU Thermal Two Phase Flow Lab.

Forskningen er finansiert av Forskningsrådets FRINATEK.

Kontaktinfo Manuel Auliano