Michel Mayor er en sveitsisk astrofysiker, født i 1942. I juni deltar han på Starmusfestivalen Trondheim. Foto: Science Photo Library/Detlev Van Ravenswaay

2018 kan være året vi endelig finner liv på andre planeter

  • Publisert 24.04.17

Astrofysiker Michel Mayor oppdaget den første eksoplaneten som gikk i bane rundt en sollignende stjerne. I juni skal han bidra under Starmus IV-festivalen i Trondheim.

EKSOPLANETER: I 1995 oppdaget Michel Mayor den første planeten utenfor vårt solsystem som omkranset en stjerne som ligner vår sol.

51 Pegasi B sett med en kunsters øyne (det minste objektet), nær en sol. Oppdage i 1995 av Michel Mayor og Didier Queloz ved Geneva Observatory, Italia. Solen og planeten ligger ca 42 lysår fra jorden.

51 Pegasi B sett med en kunsters øyne (det minste objektet), nær en sol. Oppdage i 1995 av Michel Mayor og Didier Queloz ved Geneva Observatory, Italia. Solen og planeten ligger ca 42 lysår fra jorden. Illfoto: Science Photo Library

51 Pegasi b, eller Dimidium som den ble kjent som, innledet en intens periode med jakt på nye planeter. Eksoplanetene har fortsatt å imponere og forundre astronomer helt siden den gang.

Nylig annonserte NASA med mye oppstuss at de hadde funnet syv eksoplaneter i det nærliggende TRAPPIST-1-systemet.

50 lysår unna

Mayor er en sveitsisk astrofysiker som arbeider med kollega Didier Queloz. Da den første planeten ble oppdaget brukte de en kompleks teknikk som NASA kaller «wobble-metoden». De oppdaget de små forstyrrelsene i gravitasjonskraften som 51 Pegasi b forårsaket da den omkranset stjernen sin. Dette ble brukt til å bekrefte at den fantes, 50 lysår unna.

Mayor til Trondheim

Nå forbereder Mayor seg på å diskutere denne oppdagelsen, så vel som fremtidens romferder, under Starmus i Norge i juni, skriver magasinet WIRED.

Etter å ha arrangert tre vellykkede festivaler på Kanariøyene, har Starmus’ grunnlegger Garik Israel flyttet til Norge for å «utvide Starmus og nå enda større høyder».

I løpet av de seks dagene Starmus varer vil verdens ledende akademikere, kosmonauter, astronauter og en prisbelønt komponist presentere seg og sine tanker for et stort publikum.

I tillegg til Mayor kommer folk som professor Stephen Hawking, astrofysiker Martin Rees, den første romvandreren Aleksej Leonov, planetolog Alan Stern, astronom og tidligere SETI-leder Jill Tarter, tidligere astronaut Walt Cunningham og genetikeren Susumu Tonegawa.

Jakten på svarte hull i fjor

I fjor brukte Stephen Hawking festivalen til å diskutere jakten på svarte hull og hvorfor dette er en strålende tid å være i live.

Før årets festival snakket professor emeritus Mayor med WIRED: Han sier hans team fant 51 Pegasi b ved å utvikle et spektrograf som var følsom nok til å måle små endringer i hastighet og ved å overvåke planetens stjerne natt etter natt i flere måneder.

Starmusfestivalen i Trondheim 18.-23.juni 2017

  • NTNU er vertskap for verdens mest ambisiøse vitenskapsfestival – Starmus.

  • Festivalen kombinerer samfunnsengasjement og vitenskap.

  • Til festivalen kommer: 10 nobelprisvinnere, 10 astronauter, totalt 46 vitenskapsstjerner.

  • Den akademiske superstjernen og musikkelskeren Stephen Hawking vil holde foredrag.

  • Jeffrey Sachs, en av verdens mest kjente og viktigste økonomer, om hvordan overleve Trump, klimaendringer og globale kriser.

  • En av de mest siterte nålevende sosiologer, Anthony Giddens om «The digital revolution and the future of world society».

  • Tre månelandere vil dele erfaringer fra månelandingene og tanker om framtidige romferder.

  • Filmregissør Oliver Stone (Natural Born Killers og Platoon) og talkshowvert Larry King blir å høre i debatt.

  • Steve Vai, Nuno Bettencourt, Ane Brun, David Zambuka, Grace Potter, Devin Townsend, Trondheimssolistene og Trondheim Symfoniorkester står foreløpig på artistlista.

 

– Det vi brukte i 1995 var en indirekte teknikk – den direkte teknikken for å skaffe et bilde av planeten var ikke mulig på det tidspunktet.

Etter å ha innhentet dataene kan man beregne stjernens bane – ikke planetens – og planetens påvirkning på denne banen. Slik oppdaget de 51 Pegasi b.

Mayor medvirket til 200 eksoplaneter

Siden 1995 har teknologien for å oppdage eksoplaneter utviklet seg mye. Mayor har de siste tiårene vært involvert i oppdagelsen av mer enn 200 eksoplaneter. Disse inkluderer Gliese 581 c, den første eksoplaneten i en stjernes beboelige sone, og Gliese 581 e, den letteste eksoplaneten som er oppdaget.

Bak mange av disse funnene står tilgangen på avanserte teleskoper som nøyaktig kan registrere eksoplaneter så langt borte. NASAs Kepler-teleskop skal ha funnet 1284 eksoplaneter – nesten halvparten av disse i de beboelige sonene rundt stjernene deres. Mayor sier James Webb Space Telescope, som åpner i oktober 2018, og PLATO Space Observatory, som skal åpne i 2024, vil gi mulighet for å studere eksoplaneter mer i detalj.

Studerer gassene i atmosfærene

Dataene som teleskopene samler inn gir forskerne større innsikt i sammensetningen til atmosfærene rundt planetene. Ved å studere gassammensetningen i en atmosfære er det mulig å se om de ble skapt av eksisterende liv på planeten eller av en planets naturlige sammensetning.

– Du kan måle innholdet av vann, karbondioksid og mange andre komponenter i atmosfæren, forklarer Mayor til WIRED.

– Det er et samspill mellom atmosfæreteori og observasjoner gjort med denne teknikken.

Syv jordbaserte eksoplaneter rundt TRAPPIST-1

Nylig kunngjorde NASA at de hadde funnet det største antallet eksoplaneter som ligner på Jorden som gikk i bane rundt en stjerne. Rundt TRAPPIST-1-stjernen er en samling av syv jordbaserte eksoplaneter, som kan være nøkkelen til mer innsikt i noen av universets største hemmeligheter.

– TRAPPIST-1 systemet er ikke så langt unna, og det er et godt system for å utføre denne typen oppfølgingsmålinger, sier astrofysikeren.

Se for deg at James Webb-teleskopet observerer TRAPPIST-1. Ved å observere atmosfæren kan det finne en veldig klar kjemisk signatur til enkelte komponenter i atmosfæren. Kanskje oksygen. Det vil være en indikasjon på at liv eksisterer på planeten, mener Mayor.

– Det er åpenbart at om vi ser tegn på liv i det første systemet vi virkelig studerer grundig, er det et sterkt argument for at livet kan finnes mange steder over hele universet, mener Mayor.

Starmus IV, som NTNU er vertskap for, arrangeres fra 18. juni til 23. juni i Trondheim.

Billetter er tilgjengelig fra www.starmus.com