Geminis lesere går heller ikke av veien for å lese om sex og utroskap. Av ren vitenskapelig interesse, selvfølgelig. Foto: Thinkstock

Sex, sjalusi og forskere på glattisen

Dette er de mest leste sakene fra Gemini i 2015.

10 PÅ TOPP: Gemini forteller om forskning fra alle kroker ved SINTEF og NTNU. Det gjør vi på både norsk og engelsk.

Vårt hovedpublikum ligger ofte utenfor Gemini selv. Men noen ganger viser også våre egne lesertall at vi har truffet noe.

Dette «noe» ser ut til å vise at forskningsinteresserte ikke er annerledes enn folk flest: Vi liker de nære ting.

1. Menn mest sjalu på sex – kvinner på følelser

Forskerne fant klare kjønnsforskjeller i sjalusiresponser blant dem som måtte velge hvilket aspekt ved utroskapen som var mest opprørende. Foto: Thinkstock

Menn blir klart mer sjalu på seksuell utroskap enn på emosjonell utroskap. For kvinner er det motsatt. Forklaringen er naturlig.

Vår aller mest leste sak tar for seg noen av de mest grunnleggende temaene, nemlig sex, utroskap og samliv. Kanskje er det ikke så rart at mange ble nysgjerrige.

2. Hun er ikke interessert i sex – men det tror han85007968

Kvinner og menn misforstår ofte hverandres signaler på vennlighet og seksuell interesse. Denne feiltolkningen overrasker ikke evolusjonspsykologen.

Drifter og kjønnskonflikter er tydeligvis interessant, for begge de mest leste sakene fra Gemini i 2015 handler om dette. Hvem har vel ikke opplevd å bli misforstått?

3. – Flygernes krav angår langt flere enn bare pilotenenorwegian

Streiken hos Norwegian berørte et moralsk prinsipp det har vært enighet om siden 1930-årene.

Her var nok timing avgjørende. Denne lille notisen tok det kort tid å lage, men den traff tydeligvis en nerve under Norwegians flystreik i vår. Saken handler egentlig om retten til å forhandle og avtale arbeidsvilkårene med arbeidsgiver.

4. Ny app kan hjelpe deg ut av fareNTNU-studenter har utviklet ny app for å gjøre livet tryggere for studenter - og andre. Fra venstre Anders Hua, Jørgen Svennevik Notland, Svein Grimholt og Stian Sandø- Foto: Idun Haugan/NTNU

Student-gründere lanserer ny app som varsler folk i nærheten av deg hvis du havner i en utrygg situasjon.

En av de viktigste sakene vi publiserte i 2015. Denne ble nok mye delt av studenter ved NTNU.

5. Tre ting du bør vite om palmeoljePalmeoljesjokolade

Hvorfor er palmeolje farlig? Hvordan unngår du å bli syk? Hvorfor brukes palmeolje fremdeles?

Gemini har også mange lesere som er opptatt av helse. Denne saken, hvor forskeren gir svar på flere spørsmål om plameolje, laget vi da opprøret mot palmeolje i påskemarsipanen tok av på sosiale medier.

6. Speilet som ser et fremtidig hjerteinfarktSpeil og hjerteinfarkt

Speilet inneholder 3D-skannere og kameraer slik at mens du tar tannpussen, får du ett minutt senere svaret på hvordan helsen din er.

Tilsynelatende science fiction, men så er det likevel virkelig. Saken ble publisert av mange medier nasjonalt og internasjonalt. Men er du sikker på at du vil vite?

7. Fem forskningsfunn som skolepolitikerne bør kjenne tilhf_lektor_historie1-700x350

Hver elev som fullfører videregående skole gir en samfunnsgevinst på nesten én million kroner. 30 prosent av ungdommene som dropper ut av videregående skole oppgir ensomhet som årsak.

Skolesaker er generelt mye lest på Gemini. Denne saken oppsummerte en del av den nyeste forskningen innenfor feltet.

8. Denne dingsen redder deg på glattafoto_tom_gustavsen

Allerede blitt komfortabel med piggsko på vinteren? Da er du kanskje klar til å ta enda et steg for å takle den evige by-hålka på vinterstid.

Denne saken publiserte vi under den verste hålka i fjor. Vi presenterte en dings som kan forhindre hoftebrudd om du skulle være uheldig.

9. Urgamle snøfonner smelter i rekordfartsnfonn 2

Klimaendringer er i ferd med å ta knekken på snøfonner som har ligget i den norske fjellheimen i 5000 år.

Klimaet endrer seg. NTNU-forskerne som studerer eldgamle snøfonner, har det derfor travelt.

10. Risikosøkere er smartere enn andredv617078

Tar du ofte sjanser, og lander på beina? Da har du sannsynligvis en velutviklet hjerne.

Ikke en sak for de forsiktigste, men med stor medieappell nasjonalt og internasjonalt.

Bonus: Professoren som savnet halen sinhovedbilde-professorens-hale-1200-600-foto-kai-t-dragland

Professor Dag Svanæs har forelest ved Stanford og er inspirert av filosofene Heidegger og Merleau-Ponty. Han har også en lang, hårete hale som han tidvis har savnet.

Omtrent like mye lest som saken på tiende plass. NTNU har mange interessante personligheter. Noen av dem har også humor. Professor Dag Svanæs er en sånn. Det er for øvrig svært tett mellom de neste sakene også.

Misvisende

Nå er nok denne lista uansett litt misvisende.menn-og-stedsans--e1448542225818

Vi i Gemini jobber mye med å spre nyheter om forskningen fra SINTEF og NTNU mest mulig. Mange av sakene våre når derfor sitt hovedpublikum i andre medier enn vårt eget. Titalls tusen lesere registreres aldri på Geminis egne sider fordi folk leser sakene våre andre steder. Sånn skal og må det være.

Det gjelder for eksempel saken Menn har best stedsans som bare fikk sånn passe med lesere på Geminis sider, men som ble sitert i de fleste store norske mediene og i utenlandske medier som Daily Mail og Science Daily. Engelsk utgave her.

Gjengangeretesla

To gamle saker ble også mye lest på våre hjemmesider i 2015. De kunne vi ha regnet med på denne lista.

Det gjelder først og fremst – Elbilstøtten er galskapspolitikk, en sak fra 2014 som fikk mange nye lesere på tampen av fjoråret.

Men det gjelder også en gammel traver som med ujevne mellomrom gjør noen runder i sosiale medier.tegning_medfarge15245_19095

Til forsvar for frisørfaget er en kronikk som Knut Nærum skrev i 2007. Saken handler om hva vi skal leve av når oljen tar slutt. Men den er altså snart ni år gammel.