Mange fristelser i butikkhyllene inneholder palmeolje. Foto: Nina Tveter/Kommavd. NTNU

Tre ting du bør vite om palmeolje

Hvorfor er palmeolje farlig? Hvordan unngår du å bli syk? Hvorfor brukes palmeolje fremdeles?

Freia har vært i hardt vær etter en kampanje i sosiale medier hvor mange forbrukere uttrykte sterk misnøye med sjokoladeprodusentens bruk av palmeolje i påskeeggene. Nå er Freia er langt fra alene om å bruke palmeolje, og firmaet bruker den i færre produkter enn før, men denne gang ble påskeeggene spesielt utpekt.

Oljen brukes fremdeles i mange matprodukter, til tross for at flere produsenter har fjernet den fra hele eller deler av sortimentet. Regnskogfondet har laget sin egen palmeoljeguide. Der kan du sjekke hvilke produkter som inneholder palmeolje.

Men hvorfor brukes egentlig palmeolje i sjokolade, og kan trening fjerne palmeolje fra kroppen hvis man har spist mye av det? Professor og overlege Vibeke Videm svarer. Hun er professor ved Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer ved NTNU, og overlege ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved St. Olavs Hospital.

1. Hva skjer i kroppen når man spiser palmeolje? Hvorfor er palmeolje farlig?

Professor Vibeke Videm. Foto: Geir Mogen, NTNU

Professor Vibeke Videm. Foto: Geir Mogen, NTNU

– Palmeolje inneholder omtrent 50 prosent mettet fett, det vil si like mye som i smør. Når vi spiser mettet fett, f.eks. fra palmeolje, øker innholdet av den ugunstige typen kolesterol i blodet vårt. Det fører til økt risiko for hjerte- og karsykdom, som hjerteinfarkt og hjerneslag. Nordmenn spiser allerede mer mettet fett enn det ernæringsmyndighetene anbefaler, blant annet fordi inntaket av rødt kjøtt og fete meieriprodukter er økende. For helsen er det derfor et poeng å kutte ned på inntaket av mettet fett, og sjokolade med palmeolje er ikke så bra. I matlagningen bør vi derfor bruke rapsolje, soyaolje eller olivenolje, som har langt gunstigere fettsammensetning enn smør eller palmeolje.

 2. Hvis man har spist mye palmeolje, er det mulig å trene det bort?

Freia har fjernet palmeolje fra Kvikk Lunsj, så den delen av påsken trenger du ikke bekymre deg for. Foto: Freia

Freia har fjernet palmeolje fra Kvikk Lunsj, så den delen av påsken trenger du ikke bekymre deg for. Foto: Freia

– Trening øker innholdet av den gunstige typen kolesterol i blodet, som bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Det er en av de mange grunnene til at det er bra å trene. Hvis høyt inntak av mettet fett fra palmeolje og andre matvarer over tid har ført til kolesterolavleiringer i blodårene, kan endringene i karveggene være permanente eller i alle fall svært vanskelige å redusere.

Men trening kan bidra til at det dannes alternativ blodforsyning til hjertemuskelen slik at konsekvensene av karskaden i hjertet ikke blir like alvorlige. Og hvis man har gått opp i vekt på grunn av høyt fettinntak fra mye sjokolade med palmeolje, vil trening – sammen med redusert energiinntak – kunne hjelpe en til å gå ned i vekt. Selv om ikke vekten reduseres så mye, har en sprek person mindre risiko for mange slags sykdommer enn en som er i dårlig form. Jeg vet ikke om noe annet man kan gjøre enn fysisk aktivitet som har så mange positive helseeffekter og så få bivirkninger.

 3. Hvorfor brukes palmeolje i matvarer som sjokolade?

– Mettet fett harskner ikke så lett som umettet fett, og fører til at sjokoladen får lengre holdbarhet. Mettet fett er også fastere ved romtemperatur enn umettet fett, så man unngår at sjokoladen smelter hvis den ikke oppbevares i kjøleskap. Det er ikke så lett å finne alternativer med de samme egenskapene. En mulighet er såkalt delvis herdet vegetabilsk fett, det vil si planteoljer som er behandlet så den kjemiske strukturen endres og bruksegenskapene ligner på mettet fett. Ulempen er at det herdede fettet inneholder såkalt transfett, som gir mye større risiko for hjerte- og karsykdom enn mettet fett. Norge har derfor innført strengere regler for bruk av industrielt fremstilt transfett, som nå bare er tillatt i mindre mengder i importerte matvarer. Litt transfett finnes også naturlig i melkeprodukter, og kjøtt fra sau og storfe.