I speilet «Wize mirror» finnes programvare for ansiktsgjenkjenning som ser markører for stress eller angst, mens gass-sensorer tar prøver av personens pust for å sjekke hvor mye personen drikker eller røyker. Foto: Thinkstock

Speilet som ser et fremtidig hjerteinfarkt

Speilet inneholder 3D-skannere og kameraer slik at mens du tar tannpussen, får du ett minutt senere svaret på hvordan helsen din er.

OVERVÅKER HELSEN DIN: Speil, speil på veggen der – hvor frisk er jeg i dag?

Det smarte speilet «Wize mirror» ser ut som et vanlig speil, men inneholder 3D-skannere, multispektrale kameraer og gass-sensorer for å vurdere helsen til den står foran det. Speilet gjør dette gjennom å undersøke personens ansikt, vurdere fettvev, blodgjennomstrømning, ansiktsuttrykk og ansiktsfarge.

Ser hvor mye du røyker eller drikker

I speilet finnes programvare for ansiktsgjenkjenning som ser markører for stress eller angst, mens gass-sensorer tar prøver av personens pust for å sjekke hvor mye personen drikker eller røyker. 3D-skannerne analyserer ansiktsformen for å få øye på vektøkning eller tap av vekt, mens de multispektrale kameraene i speilet kan beregne oksygennivå i blodet, og analysere mikrosirkulasjonen og kolesterolmengden i huden.

Etter at programvaren har analysert ansiktet – som bare tar omtrent et minutt – gir speilet en poengsum som forteller brukeren hvor sunne de er. Speilet kan også gi deg personlige råd om hvordan helsen din kan forbedres.

Stiller diagnoser gjennom å se på huden

Smarte speil blir utviklet av en gruppe av forskere og industripartnere fra sju EU-land, med EU-midler. Målet er å veilede flere mennesker mot en sunnere livsstil. Professor Lise Lyngsnes Randeberg fra NTNU er en av forskerne som jobber med speilteknologien. Randeberg er professor i biomedisinsk optikk og fotonikk. Hun var en av de første i verden til å benytte hyperspektral avbildning til medisinsk diagnostikk, blant annet ved karakterisering av blåmerker. Nøyaktig datering av alderen på blåmerker kan være avgjørende i for eksempel rettsaker.

Randebergs team jobber med den multispekralen delen av smarte speil, og spesielt med å utvikle algoritmer for å oppdager kolesterol i huden.

Sara Colantonio og hennes kolleger fra National Research Council i Italia koordinerer prosjektet. Colantonio uttaler til New Scientist at de ønsker å bruke smarte speil for å løse felles langsiktige helsemessige problemer som er vanskelige å behandle når noe allerede har gått galt. Det gjelder for eksempel hjertesykdom eller diabetes.

Bare i Norge er 350 000 mennesker rammet av diabetes.

Er allerede i gang med testing

Kliniske studier er i gang i Frankrike og Italia. Hensikten er å sammenligne målinger fra de smarte speilene med målinger fra tradisjonelt medisinsk utstyr.

Les mer om prosjektet på nettsiden til den internasjonale forskergruppen. 

Dette er publikasjonene Randeberg og hennes team så langt har vært med på:

Detection of hypercholesterolemia using hyperspectral imaging of human skin

Mirror mirror on the wall…An intelligent multisensory mirror of well-being self-assessment