Laget lyden av rett og galt

NOBELPRIS 2014: Da May-Britt Moser holdt sitt nobelforedrag i dag, fikk hun god hjelp fra salen. På hennes signal reiste kollegene i Moser-gruppen seg og laget poppelyder. Slike lyder lager nemlig en rottes hjerneceller når de kommuniserer med hverandre.

– Skal vi prøve ti pop?

Tidligere denne uken var Gemini.no med da ansatte i Moser-gruppen øvde på sitt bidrag til May-Britt Mosers nobelforelesning. Øvingslokalet var et møterom på Det medisinske fakultet ved NTNU, og forrest med ansiktet mot forsamlingen sto Bjarte Bye Løfaldli. Han hadde fått rollen som May-Britt for anledningen og prøvde å koordinere øvingen.

Se video fra popkorn-øvelsen: 

http://youtu.be/2CFRLCeVx18

– Forstår alle dette nå? Når rotta springer til venstre, må vi ha flere, høyere og fortere pop. Og så er det viktig at vi popper samtidig. La oss prøve!

 

Nervecellene snakker med elektrisk strøm

De fremmøtte var forskere og teknisk ansatte i Moser-gruppen. De er alle i Stockholm i helgen for å høre på Nobel-foredragene, og hadde på forhånd fått en spesiell oppgave av May-Britt.

– Når vi forsker på rottenes stedsans kobler vi elektroder til hodene deres. Da kan vi både se og høre hva nervecellene gjør. Når en nervecelle skal gi beskjed til en annen nervecelle, bruker den elektrisk strøm. En slik strømpuls kaller vi et aksjonspotensial. Når cellene fyrer av disse aksjonspotensialene, høres det ut som poppende popcorn i høytalerne våre. Det er dette vi skal prøve å etterligne, sa Løfaldli.

Nervecellene sier “feil vei, feil vei”

I foredraget sitt forklarte May-Britt hvordan stedssansen til rottene hun forsker på fungerer. Popcornlydene de Moser-ansatte lagde i salen skulle demonstrere hvordan hjernen arbeider når rotta velger rett eller feil vei.

– Rotter planlegger sin adferd akkurat som andre dyr. Når de skal til et bestemt sted, tenker de på hva de skal. De har gått løypa i laben vår før og vet at dersom de går til venstre får de mat. Går de derimot til høyre får de ikke mat. Når rotta gjør det riktig og springer til venstre, hører vi at nervecellene fyrer mange aksjonspotensialer. «Rett, rett, rett, rett, rett!» sier de da. Når den velger gal retning og springer til høyre i stedet er det nesten ikke popping i det hele tatt. Da sier nervecellene «feil vei, feil vei», forklarte Løfaldli.

Løfaldli fortalte at May-Britt egentlig ville bruke flere videoklipp underveis i foredraget, men siden foredraget ble vist på TV fikk hun problemer med rettighetene til det hun hadde lyst til å bruke. Hun hadde ikke tid nok fra hun fikk vite at hun vant prisen og til foredraget skulle holdes til å skaffe rettighetene, og derfor måtte hun bruke eget materiale og få noe laget spesielt for anledningen. Og så brukte hun sine kolleger.

May-Britts idé

– Det var May Britt selv som kom på det. Hun er primus motor, og det er opp til oss å fullføre. Men vi har blitt enige om at det må være ganske klare tegn når vi skal sette i gang. Det er litt kjedelig å poppe på feil sted – på direktesendt TV under selveste Nobel-foredraget, flirte Løfaldli da vi pratet med han under øvelsen.

De Moser-ansatte har gledet seg til Stockholm-turen. Det er ikke så ofte de får høre May-Britt og Edvard snakke om sine visjoner, tolkninger og tanker. Som regel reiser de to bort og holder slike foredrag. I dag fikk de høre Moser-parets egne versjoner av historien om hvorfor nettopp de er Nobel-prisvinnere.

– Nobel-foredragene er prisvinnernes show og de pleier å slå seg litt løs. Det har vært mange andre spennende Nobel-vinnere før som er utrolig gode foredragsholdere, men noe som ligner vårt lydstunt fra salen tror jeg ikke er gjort før. Det blir spennende å se hva de finner på neste år for å toppe dette!

Se og hør lyden av rottas nerveceller: