Publikum inviteres til å utforske bilder og forestillinger om kroppen i film og medisin, og å diskutere medisinsk etikk. Foto: NTNU

Det anatomiske teater

  • Publisert 02.05.14

Kosmorama filmfestival og NTNU ønsker å skape dialog mellom filmskapere, medisinere, teknologer og medievitere.

KOSMORAMA: I samarbeid med Kosmorama filmfestival inviterer NTNU publikum til å utforske bilder og forestillinger om kroppen i film og medisin, og å diskutere medisinsk etikk.

Gemini har tidligere skrevet om filmen “Det vakre, det sanne og det gode”, en kort dokumentar om de kulturelle aspektene ved vitenskapelige bilder.

Muligheter og dilemma

Student Anja Johansen ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier skriver på sin blogg:

“Vi har alltid vært nysgjerrige på hvordan kroppen ser ut på innsiden. Tidligere måtte man åpne opp kroppen for å undersøke den. På 1500-tallet utførte man disseksjoner i såkalte ”anatomiske teater” med et skuelystent publikum tilstede. I dag kan man se inn i kroppen uten å åpne den – til og med uten å være i samme rom. Samtidens visualiseringsteknologier og avansert kirurgi åpner for nye måter å se inn i kroppen på og danner grunnlag for nye behandlingsmetoder. Den teknologiske utviklingen bringer med seg nye muligheter, men skaper også nye etiske dilemma.”

Arrangementet består av en serie filmer og presentasjoner. Deretter blir det diskusjon.  Arrangørene ønsker å skape dialog mellom filmskapere, medisinere, teknologer og medievitere.

Åpning ved Stig Slørdahl, dekan ved Det medisinske fakultet, Aud Sissel Hoel, Institutt for kunst- og medievitenskap og Merete Lie, Institutt for tverrfaglige kulturstudier, alle fra NTNU.

Tid: Fredag 2.mai kl 12.00
Sted: Kosmorama filmfestival, Nova kinosenter, sal 3

Les mer: Vitenskapens forførende estetikk