Hjerneforskerne May-Britt og Edvard Moser.

Ny pris for banebrytende hjerneforskning

May-Britt og Edvard Moser tildeles Karl Spencer Lashley Award 2014. Det har The American Philosophical Society kunngjort.

Hjerneforskerne ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU får prisen for sin oppdagelse av gridceller i entorhinal cortex, stedsansområdet, og deres banebrytende studier av hippocampus.

Les også GPS-celler funnet i menneskehjernen.

Denne forskningen har gitt ny forståelse av nevrale beregninger som ligger til grunn for stedsans og romlig minne. Ifølge The American Philosophical Society har arbeidet endret forståelsen av hvordan nevrale nettverk opererer for å støtte romforståelse, stedsans og romhukommelse.

Les også Du har minst fire stedsanser.

Karl Spencer Lashley Award ble opprettet i 1957 som en gave fra Dr. Lashley, en fremstående hjerneforsker og nevropsykolog og medlem av Society. Dr. Lashley eksperimenter på hjernemekanismer for læring, hukommelse og intelligens innviet den moderne æra av integrerende nevrovitenskap, og Lashley Award anerkjenner nyskapende arbeid som fortsetter forskning på dette feltet.

Selve prisutdelingen vil foregå på foreningens generalforsamling den 9. november 2014.